Sport/Tennis
201633644
Tennis

Officieel: Serena Williams (40) terug op Wimbledon met wildcard

Serena Williams

Serena Williams

LONDEN - Serena Williams maakt eind deze maand haar rentree op Wimbledon. Williams ontving dinsdag een wildcard van de organisatie van het toernooi. De Amerikaanse hintte eerder op de dag op haar Instagrampagina al op een mogelijke terugkeer op het grandslamtoernooi.

Serena Williams

Serena Williams

Op haar profiel plaatste de Amerikaanse een foto van haar witte tennisschoen op het gras. Bij de foto schreef ze de woorden „SW en SW19, het is een date. Zie je daar.” Daarbij staat ’SW’ voor Serena Williams, en duidt ’SW19’ op de postcode van Wimbledon.

In aanloop naar het grastoernooi in Londen komt Williams eerst nog in actie tijdens het internationale toernooi in Eastbourne, waar ze met de Tunesische Ons Jabeur in actie komt in het dubbelspel. „Ik ben verheugd om terug te keren en weer op het gras te staan, de ondergrond die tijdens mijn hele loopbaan zo goed voor me is geweest. Eastbourne heeft een unieke charme die je nergens anders op de Tour ziet en ik kijk ernaar uit om weer voor de fans te spelen”, zegt Williams.

Enkelblessure

Williams kwam sinds de Wimbledon-editie van vorig jaar niet meer in actie. Ze gaf in Londen in de eerste ronde op met een enkelblessure en meldde zich ook af voor de Olympische Spelen. In augustus liet ze, vanwege een hamstringblessure, ook de US Open aan zich voorbijgaan.

De 23-voudig grandslamkampioene is afgezakt naar plek 1208 van de wereldranglijst. Op Wimbledon zijn geen punten te verdienen voor de wereldranglijst. Dat bepaalden de ATP en WTA in reactie op het besluit van Wimbledon om Russische en Wit-Russische tennissers te weren vanwege de oorlog in Oekraïne.

Zeven Wimbledon-zeges

Williams won Wimbledon zeven keer. Haar laatste zege op het gras in Londen boekte ze in 2016. In 2018 en 2019 was ze verliezend finaliste.

Naast Williams ontving ook de Nederlander Tim van Rijthoven een wildcard voor Wimbledon, mede door zijn winst van het grastoernooi in Rosmalen. Ook Stan Wawrinka kan door een wildcard alsnog in actie komen bij het grandslamtoernooi in Londen. Het toernooi start op 27 juni en duurt tot 10 juli.

Medvedev

Vorig jaar won de Rus Daniil Medvedev op de US Open zijn eerste grandslamtitel. Medvedev, sinds maandag weer de nummer 1 van de wereld, versloeg Novak Djokovic in de finale en hield de Serviër daarmee van zijn 21e grandslamtitel af. De Rus ontbreekt binnenkort op Wimbledon, maar kan wel zijn titel verdedigen in New York.

„Iedere organisatie heeft te maken met unieke omstandigheden, die van invloed zijn op hun beslissingen”, meldt de Amerikaanse tennisbond USTA, de organisator van de US Open. „Op basis van onze eigen omstandigheden staat de USTA alle daarvoor in aanmerking komende spelers, ongeacht hun nationaliteit, toe om mee te doen aan de US Open van 2022.” De USTA zegt de „niet-uitgelokte en onrechtvaardige invasie van Oekraïne door Rusland” te blijven veroordelen.

Bij de vrouwen zegevierde vorig jaar de Britse qualifier Emma Raducanu op de US Open.

US Open laat tennissers uit Rusland en Wit-Rusland wel meedoen

Wimbledon blijft het enige grandslamtoernooi dat tennissers uit Rusland en Wit-Rusland weert. De organisatie van de US Open heeft bekendgemaakt dat tennissers uit die landen ook dit jaar gewoon mogen meedoen, zij het wel onder neutrale vlag vanwege de oorlog in Oekraïne. Het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar begint op 29 augustus in New York.

De Britse tennisbond maakte eind april bekend dat Russen en Belarussen niet welkom zijn op onder meer Wimbledon, het grandslamtoernooi in Londen dat eind deze maand begint. Dat kwam de Britten op veel kritiek te staan, onder meer van de ATP en WTA. De organisaties van het mannen- en vrouwentennis besloten dat dit jaar op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn. Op Roland Garros in Parijs mochten tennissers uit de twee landen die zijn betrokken bij de oorlog onlangs wel meedoen.