Sport/Wielrennen
2017859850
Wielrennen

’Ik heb mijn grenzen verlegd’

Franse Tour-sensatie verrast zichzelf

Julian Alaphilippe boekt een fenomenale zege.

Julian Alaphilippe boekt een fenomenale zege.

Geletruidrager Julian Alaphilippe verbaasde zichzelf in de tijdrit met start en finish in Pau.

Julian Alaphilippe boekt een fenomenale zege.

Julian Alaphilippe boekt een fenomenale zege.

De Franse renner van Deceuninck - Quick Step was iedereen te snel af en verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Hij heeft nu 1.26 minuut voorsprong op Geraint Thomas en 2.12 minuut op Steven Kruijswijk.

„Het is ongelooflijk. Zonder arrogant te willen klinken, wist ik dat ik goed kon presteren op dit parcours”, zei Alaphilippe. „Ik zei vanmorgen al tegen mijn neef Franck dat ik het goed zou doen, maar ik had niet verwacht de etappe te kunnen winnen en zeker niet met zo’n groot gat ten opzichte van Thomas.”

Alaphilippe kreeg vleugels van de vele fans. „Met de hulp van het publiek, heb ik alles gegeven tot de finish. Ik wist dat het eerst deel van de tijdrit me goed lag, maar ik heb mezelf echt verrast in het tweede deel. Ik heb mijn grenzen verlegd. Ik hoorde dat ze zelfs in de teamauto moesten huilen.”

Hoe ver de geletruidrager kan komen deze Tour, weet hij aan de vooravond van de eerste zware Pyreneeënrit met de finish op de Tourmalet zelf ook niet precies . „Dat gaat totaal anders zijn dan alles wat we tot nu toe hebben gehad in deze Tour”, keek Alaphilippe vooruit. „Ik ga mijn best doen en hoop dat ik niet kraak. Ik zal zeker niet opgeven.”

Teambaas Patrick Lefevere bekijkt het van dag tot dag. „Ik zeg al sinds Brussel dat we wel kijken waar we uitkomen en ik ben nu al tien dagen aan het kijken”, zegt hij over de gele trui. „Ik ben niet honderd procent zeker dat Thomas hem er bergop af kan rijden. Egan Bernal is een ander verhaal, maar die staat op meer achterstand.”

Lefevere erkent dat zijn ploeg bergop misschien niet de sterkste is. „De ploeg is bergop zwak, maar Simon Yates heeft ook de Vuelta gewonnen zonder ploeg. En we hebben met Enric Mas nog iemand achter de hand.” De Spanjaard van Deceuninck staat vierde op 2.44 van zijn ploeggenoot.

Geraint Thomas

Geraint Thomas

Geraint Thomas heeft Alaphilippe vrijdag naar voren geschoven als favoriet voor de eindzege in de Tour de France. „Ik had dit niet echt verwacht. Hij doet het geweldig op dit moment en is zeker de favoriet nu en degene om in de gaten te houden”, aldus Thomas, die 14 seconden toegaf op Alaphilippe.

„Het was niet heel slecht wat ik liet zien. Het laatste deel raakte ik een beetje oververhit. Dat is geen excuus. De omstandigheden waren voor iedereen hetzelfde. Ik had net niet die laatste 5 procent die nodig was.” De komende dagen moet blijken hoe sterk Alaphilippe echt is, te beginnen zaterdag met de aankomst op de Tourmalet.