Nieuws/Sport
2017969
Sport

Vitesse zet reuzenstap richting finale play-offs

ADO in diep dal door Mount

Mason Mount maakt drie goals voor Vitesse

Mason Mount maakt drie goals voor Vitesse

Vitesse staat met meer dan één been in de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemmers rekenden met keiharde cijfers af met ADO Den Haag: 2-5.

Mason Mount maakt drie goals voor Vitesse

Mason Mount maakt drie goals voor Vitesse

De heenwedstrijd in Den Haag was al binnen drie kwartier beslist. ADO kwam helemaal niet slecht uit de startblokken, kreeg al snel een goede kans via topschutter Bjørn Johnsen, maar incasseerde bij de eerste Arnhemse aanval direct een tegengoal. Bij een voorzet van Roy Beerens liep Tim Matavz slim weg bij Tom Beugelsdijk en kopte hij de bal langs de weifelende doelman Robert Zwinkels: 0-1.

Mount-show

Vanaf dat moment stond Mason Mount op. De technisch begaafde middenvelder raakte eerst nog de paal, maar maakte kort daarna op prachtige wijze de 0-2, door een pass van Bryan Linssen met rechts aan te nemen en met links langs Zwinkels te vuren. Daarna nam hij ook de derde Arnhemse goal voor zijn rekening, al leek zijn inzet vanaf de rand van de zestien houdbaar voor Zwinkels. Ook bij de 0-4 had Mount een belangrijk aandeel. Uit zijn hoekschop kopte Linssen raak. 

Bij die tussenstand floot arbiter Danny Makkelie af voor de rust en liepen de ADO-spelers vol ongeloof het veld af. De thuisploeg speelde niet eens een slechte eerste helft, maar de ontluisterende cijfers kwamen keihard aan bij de ploeg van trainer Alfons Groenendijk, die afgelopen weekend nog een feestje vierde nadat het vol trots de play-offs had bereikt. 

El Khayati

In de tweede helft probeerde ADO er toch nog wat van te maken en kreeg Vitesse het zelfs even lastig. De Haagse hoop was voor even terug bij het publiek, toen hun ploeg na 52 minuten een strafschop kreeg en Abdenasser El Khayati de stand wat dragelijker maakte: 1-4. Daarna waren er kansen voor Johnsen en Tom Beugelsdijk om de marge verder te verkleinen, maar de afronding liet telkens te wensen over.

Dat gold niet voor uitblinker Mount. De Chelsea-huurling maakte na 72 minuten zijn derde doelpunt uit een vrije trap en tilde de stand naar 1-5. Hoewel El Khayati vervolgens nog wel voor de 2-5 zorgde, moge duidelijk zijn dat Vitesse deze voorsprong nooit meer uit handen mag geven in de return. Of ADO moet zondag voor een FC Dordrecht-achtige ontsnapping zorgen. De Schapenkoppen verloren vorige week de heenwedstrijd tegen SC Cambuur met 1-4, maar wonnen de return met dezelfde cijfers. Daarna won FC Dordrecht na strafschoppen.