Sport/Wielrennen
2019113
Wielrennen

Opvallende uitspraken Amerikaanse ex-renner

Armstrong: 'We slaan door in jacht op doping'

Lance Armstrong.

Lance Armstrong.

Lance Armstrong heeft enkele opvallende uitspraken gedaan over het antidoping-beleid in de wielerwereld. Volgens de Amerikaanse voormalige renner 'slaat de sport door' in de jacht op doping. 

Lance Armstrong.

Lance Armstrong.

Wel zegt Armstrong er meteen bij dat hij weet dat het raar uit zijn mond klinkt, maar dat hij het desgevraagd wel wil zeggen. "Ik weet dat ik op dit gebied geen recht van spreken heb, ik heb het er dan ook liever niet over. Maar als je het mij vraagt, dan wil ik mijn mening wel geven. Ik weet dat wielrennen veel dopingproblemen heeft gehad en dat het één van de grondleggers is van een anti-dopingbeleid. Het wielrennen doet er tenminste wat aan, anderen schuiven de problemen weg", zegt hij in een interview met VeloNews.

De Texaan vindt dat de wielrennerij de problemen met doping zelfs iets té serieus neemt. "Bij American Football kun je in de rust een shot cortisonen krijgen als je geblesseerd bent. Als je vervolgens een goede wedstrijd speelt, ben je een held. En in het basketbal krijg je vooraf een melding dat je gecontroleerd gaat worden."

'Valsspelende losers'

Hij vervolgt zijn relaas: "In een veel zwaardere sport als wielrennen neem je een beetje epo en ben je een valsspeler en een slecht mens, die uit de maatschappij verbannen moet worden. Hoe is dat dan eerlijk? Dat irriteert mij dan ook." De Amerikaanse ex-renner wil wel duidelijk maken dat hij zichzelf niet wil vrijpleiten in dit interview. "Ik ken heel goed mijn rol in dit geheel. Maar in het wielrennen doen we niets anders dan bij andere sporten. Dus waarom worden wij gezien als een stelletje valsspelende losers, terwijl in andere sporten de atleten als helden worden vereerd?"

De Texaan is dan ook van mening dat wielrenners te hard worden aangepakt. "Ik denk, en dat zal raar klinken uit mijn mond, dat we niet zo hard moeten proberen wat betreft anti-doping. Het werkt niet en we krijgen niet de credits voor alle initiatieven, in vergelijking met andere sporten. Het kost bovendien veel geld, met weinig resultaat."

Armstrong heeft wel ideeën om dit te verbeteren. "Bijvoorbeeld het publiceren van data van de renners of het nauwlettender volgen van de geneesmiddelenproductie. We moeten creatievere ideeën hebben om met dit probleem om te gaan."