Sport/Wielrennen
2020209
Wielrennen

Dumoulin blijft op tweede plaats

Chaves en Yates slaan dubbelslag op Etna

Esteban Chaves en Simon Yates komen juichend over de streep.

Esteban Chaves en Simon Yates komen juichend over de streep.

De zesde etappe van de Giro d'Italia is een prooi geworden voor Esteban Chaves.

Esteban Chaves en Simon Yates komen juichend over de streep.

Esteban Chaves en Simon Yates komen juichend over de streep.

De Colombiaanse renner van Mitchelton-Scott kwam als eerste boven op de Etna, de finish van de eerste aankomst bergop in de Ronde van Italië. De Australische ploeg voerde een heus kunststukje op, want in de laatste anderhalve kilometer kwam Chaves' ploeggenoot Simon Yates naast hem rijden. Chaves kreeg de ritzege, Yates veroverde het roze. Tom Dumoulin klom met de besten mee omhoog, maar bleef tweede in het algemeen klassement. De Limburger staat 16 seconden achter op Yates.

Dumoulin verwachtte spektakel, Chris Froome had het over een 'explosieve, hectische dag' die de Giro-renners in het vooruitzicht hadden. "Een klein kansje", dacht Robert Gesink te hebben om de rit eventueel te winnen. "Als het lang duurt voordat de groep wegrijdt, wordt de kans groter", zei de renner van Lotto-Jumbo. 

Sam Oomen

Na zo'n vijftig kilometer zat Gesink in de groep van 28 renners (samen met onder meer Sam Oomen) die het peloton ontvluchtten. De groep had een kleine drie minuten voorsprong, en behield die tot zo'n vijftig kilometer van de finish. Vanaf dat moment voerde het peloton (met Dumoulin daarin vooraan) het tempo op en knabbelde het steeds meer van de voorsprong die de kopgroep had af.

Kort voor de beklimming van de Etna, op zo'n vijftien kilometer van de finish, ging Laurens ten Dam onderuit. Iets wat hem een dag eerder ook al overkwam. Koud begonnen aan de beklimming was Gesink de eerste die demarreerde, met Ben Hermans en Sebastien Reichenbach in zijn kielzog. Na een kleine twee kilometer werd het trio weer bijgehaald.

Poels

Op acht kilometer van de streep moest Wout Poels lossen uit het peloton, waarna eerst Giulio Ciccone en vervolgens Chaves aan kop ging. Op anderhalve kilometer van de finish demarreerde ook Simon Yates, waarna de twee ploeggenoten van Mitchelton-Scott vrijwel samen over de finish kwamen.

Lees ook:  Dumoulin: 'Ik heb eigenlijk geen strategie' Froome: 'Klimmers willen vandaag tijd pakken op Dumoulin'  Vuurwerk in Giro verwacht: renners beklimmen Etna  Dumoulin de mist in met finishlijn  Nederlandse doping-expert valt Froome bij