Sport/Tennis
2023545274
Tennis

Nederlanders op dreef in kwalificatie Australian Open

Ook Richel Hogenkamp is door in de kwalificatie.

Ook Richel Hogenkamp is door in de kwalificatie.

MELBOURNE - Na Robin Haase en Tim van Rijthoven hebben dinsdag nog eens vier Nederlandse tennissers de tweede ronde bereikt van de kwalificaties voor de Australian Open. Jesper de Jong, Arianne Hartono, Indy de Vroome en Richèl Hogenkamp wonnen allemaal in drie sets hun eerste partij in Melbourne. Alleen Lesley Pattinama-Kerkhove bleef steken in de eerste ronde.

Ook Richel Hogenkamp is door in de kwalificatie.

Ook Richel Hogenkamp is door in de kwalificatie.

De Jong won in drie sets van de Australiër Akira Santillan, die met een wildcard was toegelaten tot het kwalificatietoernooi: 5-7 6-4 6-3. Hartono versloeg ook een Australische met een wildcard, de 17-jarige Talia Gibson: 4-6 6-4 6-1. De Vroome had eveneens drie sets nodig om Urszula Radwanska uit Polen te verslaan: 7-5 1-6 7-5. Hogenkamp won van de als twintigste geplaatste Duitse Anna-Lena Friedsam: 7-5 2-6 6-4.

Pattinama-Kerkhove werd als enige Nederlandse uitgeschakeld in de eerste kwalificatieronde. Ze verloor met 7-5 6-2 van de Chinese Yuan Yue.

Drie overwinningen zijn nodig om het hoofdtoernooi van de Australian Open te halen. De Jong treft in de tweede ronde weer een Australische wildcard-speler, de 17-jarige Edward Winter. Hartono neemt het op tegen de Belgische Ysaline Bonaventure, De Vroome treft Dalma Galfi uit Hongarije en Hogenkamp speelt tegen de Australische Lizette Cabrera.

Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus zijn op basis van hun posities op de wereldranglijst rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar begint komende maandag.

Rus werd maandag op het WTA-toernooi van Sydney in de eerste ronde uitgeschakeld door de Tsjechische grandslamkampioene Petra Kvitova, maar bereikte met haar Australische partner Astra Sharma wel de kwartfinales in het dubbelspel. Ze versloegen een Australisch duo binnen 50 minuten met 6-2 6-0.