Sport/Wielrennen
2024449407
Wielrennen

Caleb Ewan schrijft Scheldeprijs op zijn naam

Caleb Ewan.

Caleb Ewan.

SCHOTEN - De Australiër Caleb Ewan heeft de Scheldeprijs gewonnen, de koers over 170 kilometer met start en finish in het Belgische Schoten.

Caleb Ewan.

Caleb Ewan.

De renner van Lotto-Soudal liet in de sprint de Duitser Pascal Ackermann en de Italiaan Niccolo Bonifazio achter zich. Arvid de Kleijn van de ploeg Riwal Securitas Cycling Team was op de zevende plaats de beste Nederlander.

Diskwalificatie

Ackermann werd niet veel later gedeclasseerd, omdat hij in de sprint van zijn lijn was geweken waardoor enkele renners achter hem ten val waren gekomen. Het leverde de Fransman Bryan Coquard alsnog een podiumplaats op.

Ewan won dit jaar twee ritten in de Tour de France. Daarna stapte hij zondag voor het eerst weer op in Gent-Wevelgem, een wedstrijd die hij niet uitreed. Het was de eerste keer dat hij aan de Scheldeprijs deelnam. „Ik ken de reputatie van deze wedstrijd”, vertelde hij na afloop bij Sporza. Vrijwel alle topsprinters wonnen de koers die bekendstaat als het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters al een keer.

Deceuninck - Quick-Step begon zonder Shane Archbold. De Nieuw-Zeelander kreeg in de nacht van dinsdag op woensdag te maken met buikloop en was niet fit genoeg om te starten.

De acht vroege aanvallers, onder wie voormalig topsprinter en oud-winnaar Mark Cavendish, konden alleen maar hopen op een verrassend verloop van de koers die vanwege de coronamaatregelen op een parcours van 17 kilometer in en rond Schoten werd verreden. Bij het ingaan van de laatste ronde deed de Nederlander Piotr Havik nog een poging voorop te blijven, maar ook de ploeggenoot van De Kleijn moest er 6 kilometer voor de finish aan geloven.

Opvolger Jakobsen

In de sprint was de 26-jarige Ewan de snelste. Hij was er verguld mee. „Want ik heb in België niet eerder een wedstrijd van dit niveau gewonnen. Ook voor de ploeg is dit een belangrijke zege.” Ewan is de opvolger van Fabio Jakobsen, de Nederlander die revalideert na een zware val in de Ronde van Polen. De sprinter uit Heukelum was zowel in 2018 als in 2019 de snelste in Schoten.