Sport/Voetbal
2024807601
Voetbal

Werder Bremen wil Chong niet afstaan aan Jong Oranje vanwege coronagevaar

Tahith Chong.

Tahith Chong.

BREMEN - De Duitse voetbalclub Werder Bremen weigert Tahith Chong af te staan aan Jong Oranje.

Tahith Chong.

Tahith Chong.

De Nederlandse beloften spelen vrijdag in en tegen Wit-Rusland in de EK-kwalificatie. Wit-Rusland geldt als risicogebied wat betreft het coronavirus, wat zou betekenen dat de spelers bij terugkomst uit voorzorg in quarantaine moeten gaan.

De voetballers die in Nederland spelen, zouden voor tien dagen in quarantaine moeten. De gezondheidsautoriteiten in Bremen schrijven vijf dagen in isolatie voor.

Werder Bremen ziet dat niet zitten en staat de 20-jarige Chong, gehuurd van Manchester United, daarom niet af aan de KNVB. De Duitse club houdt Milot Rashica, Milos Veljkovic en Nick Woltemade eveneens thuis. Feyenoord wil de opgeroepen doelman Justin Bijlow ook liever niet naar Jong Oranje laten gaan.

Normaal gesproken zijn clubs verplicht hun spelers af te staan aan de nationale ploegen. Vanwege de huidige problematiek met het coronavirus heeft de wereldvoetbalbond FIFA onlangs in samenspraak met de Europese federatie UEFA besloten dat de clubs hun spelers thuis mogen houden als ze anders minimaal vijf dagen in quarantaine zouden moeten gaan.

Voor de internationals van het Nederlands elftal heeft de overheid al een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet in quarantaine, ook niet als ze maandag in Zeist aankomen na verblijf in een als ’oranje’ aangemerkt gebied. De overheid beslist in de komende dagen over een definitieve regeling voor alle internationale topsporters, onder wie ook de spelers van Jong Oranje.

De beloften verzamelen eveneens maandag in Zeist. Voor donderdag staat de vlucht naar Wit-Rusland op het programma. Op 8 september speelt Jong Oranje in Almere ook nog tegen Jong Noorwegen.