Sport/Wielrennen
2024996060
Wielrennen

Breukje in elleboog, verwondingen in gezicht en mogelijk een ontwricht sleutelbeen

Opgave Lennard Hofstede in Dauphiné na val; breukje in elleboog

Lennard Hofstede zit er wat versuft bij.

Lennard Hofstede zit er wat versuft bij.

Na een valpartij in de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné is Jumbo-Visma Lennard Hofstede kwijtgeraakt door een blessure. Iets over de helft van de totaal te rijden afstand (175,4 km) tussen startplaats Saint-Chamond en finishstad Saint-Vallier tuimelde de Westlander over andere crashende renners heen. Hij liep een breukje op in een elleboog, wonden in zijn gezicht en mogelijk een ontwricht sleutelbeen.

Lennard Hofstede zit er wat versuft bij.

Lennard Hofstede zit er wat versuft bij.

„Heel vervelend dat we hem vanaf nu moeten missen”, reageerde ploegleider Grischa Niermann, die het koersverloop tijdens de Dauphiné als ’erg nerveus’ bestempelde. „Iedereen lijkt zich hier te willen bewijzen voor de Tour de France, of men wil de laatste puntjes op de i zetten.”

De kopmannen die aan de bak moeten in de drie bergritten die nu komen (Sepp Kuss en Steven Kruijswijk) bereikten ongedeerd de aankomst. Dat gold eveneens voor de best geklasseerde Nederlander, Wilco Kelderman, die als vijfde staat gerangschikt.

Lennard Hofstede heeft een nare smakker gemaakt.

Lennard Hofstede heeft een nare smakker gemaakt.

Geraint Thomas won de vijfde rit. De Brit van Ineos Grenadiers verraste in de rit van Saint-Chamond naar Saint-Vallier over ruim 175 kilometer sprinter Sonny Colbrelli met een aanval in de slotkilometer. De Italiaan kwam nog heel dichtbij, maar was net te laat.

De gele trui blijft om de schouders van de Oostenrijker Lukas Pöstlberger. De wielrenner van Bora-hansgrohe heeft 1 seconde voorsprong in het klassement op Alexei Loetsenko uit Kazachstan.