Nieuws/Sport
2025140
Sport

Van der Mark toont spierballen op Imola

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

"Na een goed raceweekend in Assen en een positieve test in Brno kijk ik echt uit naar Imola", zei motorcoureur Michael van der Mark in de aanloop naar de superbikeraces op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari of wel het circuit van Imola.

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

"Het zal interessant zijn om te zien hoe de fiets er zal werken, want Imola is een heel ander circuit dan de banen waar we dit jaar al geweest zijn, maar ik denk dat het basispakket van onze YZF-R1 ook goed moet zijn voor een circuit als Imola”.

Na de eerste drie vrije trainingen onder warme omstandigheden (26 gr. Celsius) weet de coureur dat hij dit weekeinde ook in de Pata Italian Round goed kan presteren. Van der Mark die in Assen tweemaal naar het podium reed, knokte zich naar de vijfde tijd en was daarmee sneller dan zijn teamgenoot Alex Lowes van het Pata Yamaha World Superbike Team. De Brit kwam nog niet uit de verf en moet zich door zijn twaalfde tijd via Superpole 1 zien op te werken naar de beslissende kwalificatie (SP2) van morgen.

Op het technische circuit dat zwaar voor de remmen is en waar thuisfavoriet Ducati 17 van de 29 voorgaande races op Imola wist te winnen, voerde dan ook een Ducati-coureur de tijdenlijst aan. Het was Chaz Davies die een tijd van 1.46,686 klokte die exact gelijk was aan de eerder gezette tijd van regerend wereldkampioen Jonathan Rea op Kawasaki. Zij waren de enige van de 22 coureurs die in de 1.46 reden. Ducati-rijder Marco Melandri, Aprilia-coureur Lorenzo Savadori en Van der Mark op Yamaha maar ook Rea's teamgenoot annex Assen-winnaar Tom Sykes konden aan die toptijden (nog) niet tippen.

Van der Mark kreeg in de laatste ronde van FP3 nog ruzie met MV Agusta-rijder Jordi Torres die de Nederlander met gebaren verweet hem te hebben opgehouden. 'Magic Michael' reageerde met spierballentaal.

Voor het Nederlandse Red Bull Honda-team was het een verloren dag. Topcoureur Leon Camier gaf na de tweede training op omdat hij nog niet racefit is. Invaller Jason O'Halloran had de ondankbare taak zijn Fireblade over te nemen. De Australiër sloot de training met een achterstand van 3,5 seconde als voorlaatste af. De weer herstelde Jake Gagne eindigde als 17e na een vroege crash.