2026060
Wielrennen

Met nog zeven bergritten wordt deze Giro op de cols beslist

Dumoulin: 'Misschien zat ik vorig jaar aan mijn max'

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

"Moeten? Móeten?" Tom Dumoulin plaatst zijn vraagtekens achter het dwingende werkwoord.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Of de Limburger beter moet klimmen dan in de Giro van vorig jaar om opnieuw de eindzege te bewerkstelligen? Zijn ploegleiding is ervan overtuigd dat dit noodzakelijk is. De kopman zelf benadrukt dat dit eenvoudiger gezegd is dan gedaan.

"Niks moet", beklemtoont Dumoulin. "Ik hoop dat ik bergop beter ben dan vorig jaar. Al mogen we ook concluderen dat ik vorig jaar bergop al heel goed was. Ik weet niet tot waar mijn progressie bergop reikt en of ik nog een beter klimniveau kan halen. Misschien zat ik vorig jaar al aan mijn max. Als dat zo is, dan moet ik een idealer parcours hebben en wordt het voor mij moeilijker om deze Giro te winnen."

Verhoudingen tekenen

Vorig jaar wist Dumoulin immers tegen de klok liefst 4.17 minuten te pakken op de uiteindelijke nummer 2, Nairo Quintana. Met nog zeven bergritten en slechts 34,2 kilometers tegen het uurwerk ligt de nadruk in het resterende deel van deze Giro duidelijk op het klimmen. Dit weekeinde zijn het nog niet de Alpen- of Dolomietenreuzen, maar gaan twee aankomsten bergop opnieuw de verhoudingen in het klassement tekenen.

"Als je naar het klassement kijkt, dan sta ik er op de tweede positie goed voor", concludeert Dumoulin. "Na de rit op de Etna reageerde ik een beetje teleurgesteld, maar eigenlijk was dat nergens voor nodig. Misschien kwam die reactie door de splijtende demarrage van Simon Yates waar ik geen antwoord op had. Hij staat nu aan de leiding en ik heb niet het gevoel dat hij er zomaar doorheen zakt. De Yates-broers Adam en Simon zijn al enkele jaren opkomende kampioenen. Wat Simon op de Etna liet zien was héél indrukwekkend."

Ervaring

Ook Sunweb-ploegleider Marc Reef ziet dat de jongste van de Yates-tweeling er bovenuit steekt. "Je kunt wel stellen dat Tom beter moet klimmen dan vorig jaar, wil hij de Giro opnieuw winnen. Met alleen een goede tijdrit ga je er niet komen. Wij geloven dat Tom momenteel al beter klimt dan twaalf maanden geleden. Daarbij steekt hij nu beter in zijn vel. Tom heeft de ervaring van het winnen van een grote ronde en weet wat er drie weken lang op hem afkomt."

Bekijk ook: Dumoulin klaagt over onverlichte tunnels: 'Waanzin' VIDEO - Balende Van Poppel: 'Hier zat meer in' Eerste Ierse zege in Giro sinds 1987 Dumoulin moet wachten: boot vaart niet