2026849
Autosport

Harde klapper Hartley zorgt voor rode vlag en vroegtijdig einde

Problemen bij Verstappen in derde vrije training

Max Verstappen reed slechts vijf rondjes.

Max Verstappen reed slechts vijf rondjes.

Max Verstappen heeft zaterdag in de derde vrije training voor de Grand Prix van Spanje langer dan hem lief was vanuit de pitbox moeten toekijken.

Max Verstappen reed slechts vijf rondjes.

Max Verstappen reed slechts vijf rondjes.

De Red Bull Racing-bolide van de Nederlander kampte met technische problemen. In de slotfase van de laatste oefensessie voor de kwalificatie kon Verstappen daardoor niet meer de baan op.

De drievoudig GP-winnaar reed in totaal slechts vijf rondjes en bleef steken op de twaalfde plaats op de tijdtabellen. Hij was 1.732 langzamer dan Lewis Hamilton, die in zijn Mercedes de snelste man op de baan was. Zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas reed de tweede tijd en Sebastian Vettel in zijn Ferrari de derde. De verschillen waren klein. 

De 21-jarige Verstappen won twee jaar geleden bij zijn debuut voor Red Bull de Grote Prijs van Spanje. Hij was destijds de jongste winnaar aller tijden én de eerste Nederlander met een zege in de koningsklasse van de autosport.

Dit seizoen verliep tot dusver teleurstellend, met als dieptepunt de crash met teamgenoot Daniel Ricciardo in de vorige race in Azerbeidzjan. Het Oostenrijkse team heeft de Red Bull voor de race in Spanje iets aangepast. De Nederlander was na de trainingen op vrijdag, waarin hij de derde tijd klokte, tevreden over de updates.

In de derde sessie zat alles tegen. Zo raakte Verstappen even buiten de baan en reed aan de verkeerde kant van een paaltje het circuit weer op. De wedstrijdleiding had hem daarvoor kunnen straffen, maar deed dat niet. Hij kon ook de supersoft-banden niet uitproberen, waardoor een snelle ronde uitgesloten was.

Hartley

De vrije training training werd anderhalve minuut voor het einde afgevlagd na een crash van Toro Rosso-coureur Brendon Hartley. De Nieuw-Zeelander spinde en knalde hard in de boarding. Zijn bolide liep veel schade op. Het lijkt uitgesloten dat Hartley in actie kan komen in de kwalificatie. 

De kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje begint zaterdag om 15:00 uur.