2026914
Wielrennen

Van Emden woest: 'Dat het goed ging, was gewoon geluk'

Het Giro-peloton stond vrijdag doodsangsten uit.

Het Giro-peloton stond vrijdag doodsangsten uit.

Naast Tom Dumoulin en Wout Poels (zie tweet onder) heeft ook Jos van Emden schande gesproken over de passages door onverlichte tunnels vrijdag in de slotfase van de zevende etappe van de Giro d'Italia.

Het Giro-peloton stond vrijdag doodsangsten uit.

Het Giro-peloton stond vrijdag doodsangsten uit.

"Toen we uit de tweede tunnel kwamen, begon ik gewoon te roepen. De spanning moest er even uit. Die woede kwam vooral voort uit angst. Ik was op dat moment gewoon heel bang", stelde Van Emden in gesprek met de NOS.

Van Emden ondernam direct na afloop van de rit actie en zocht iemand van de organisatie op. "Ze zeiden: het was maar 200 meter. Ik dacht dat het langer was, het bleek 230 meter. Laat die mensen maar eens met 70 kilometer per uur met nauwelijks zicht in een auto zitten. Dan is 200 meter heel lang. Nu was het in volle finale, dat is heel anders dan in het begin van de etappe. Dat het goed ging, was gewoon geluk."

Van Emden, vorig jaar winnaar van de afsluitende tijdrit van de Giro, is blij dat uiteindelijk werd toegeven dat de organisatie een blunder had begaan. "De rennersvakbond CPA stuurde een mail dat ze dit verkeerd hadden ingeschat. Er wordt dus wel naar gekeken. Laten we dit zien als een foutje van de organisatie. De RCS is een goede organisator die het altijd goed voor elkaar heeft. Ik kan me niet herinneren dat ik dit in zeven Giro's weleens zo iets heb meegemaakt."