Nieuws/Sport
2027557
Sport

Domstedelingen op het tandvlees langs Heerenveen

FC Utrecht volgt Vitesse naar finale play-offs

Willem Janssen in duel met Yuki Kobayashi

Willem Janssen in duel met Yuki Kobayashi

De finale van de play-offs om Europees voetbal gaat tussen FC Utrecht en Vitesse. Eerstgenoemde club had in De Galgenwaard voldoende aan een zeer moeizame 2-1 overwinning op sc Heerenveen. 

Willem Janssen in duel met Yuki Kobayashi

Willem Janssen in duel met Yuki Kobayashi

Na een meeslepend voetbalgevecht in Friesland lag alles bij de return in De Galgenwaard nog helemaal open. Heerenveen verzuimde in de heenwedstrijd om de genadeklap uit te delen, nadat het tegen tien Utrechters een voorsprong van 3-1 uit handen gaf. Doordat Denzel Dumfries toch nog voor 4-3 zorgde, reisden de Friezen met een minieme voorsprong af naar de Domstad.

Voor FC Utrecht volstond echter één doelpunt, wanneer het verder geen tegentreffers meer zou incasseren. Trainer Jean-Paul de Jong moest vooraf puzzelen, want met de geschorste Yassin Ayoub, de zieke Mateusz Klich en de geblesseerde Zakaria Labyad miste de coach enkele belangrijke krachten. De Jong benadrukte overigens dat de afwezigheid van Labyad niets te maken had met zijn nakende overgang naar Ajax.

Strieder

Heerenveen kreeg na een klein half uur een flinke tegenvaller te verwerken, toen doelman Martin Hansen lelijk in botsing kwam met Sean Klaiber. De sluitpost moest zich laten vervangen door Wouter van der Steen. Zeven minuten voor rust werd de vervangend Heerenveen-goalie kansloos gelaten door Rico Strieder. De Duitser nam een afvallende bal aan op de borst en ramde deze vanaf de rand van de zestien hard in het doel: 1-0.

Daarmee was FC Utrecht plotseling virtueel finalist. De ploeg bleef ook in de tweede helft de bovenliggende partij tegen een lange tijd tandeloos Heerenveen, dat nauwelijks gevaar stichtte voor het doel van keeper David Jensen. Dat na 57 minuten de 2-0 viel, was dan ook geen verrassing. Mark van der Maarel, die een uitstekend seizoen achter de rug heeft bij FC Utrecht, kopte knap raak uit een hoge voorzet van Klaiber. Daarmee leek het duel beslist, omdat Heerenveen nu twee treffers nodig had.

Spanning

Maar tien minuten voor tijd kwamen de Friezen uit het niets terug in de wedstrijd. Henk Veerman legde de bal koppend klaar voor Marco Rojas, waarna de Nieuw-Zeelander zeer attent raak kopte: 2-1. Plotseling was de spanning in het gezapige duel helemaal terug. Zeker toen Hizz Jornkamp bijna trefzeker met het hoofd was en Jensen met een uiterste krachtinspanning de bal uit de verre hoek moest tikken. Dumfries was in blessuretijd nog heel dicht bij de gelijkmaker, maar kopte net naast. FC Utrecht kwam daardoor met de schrik vrij.

De eerste finale tussen Vitesse en FC Utrecht staat gepland op dinsdag 15 mei. De return is op zaterdag 19 mei. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.