2028042
Wielrennen

Peloton voor rustdag Giro nog vol aan de bak

Pinot, Yates en Carapaz voornaamste dagfavorieten

Thibaut Pinot

Thibaut Pinot

De klassementsrijders moeten alvorens ze een rustdag krijgen nog eens vol aan de bak in de Ronde van Italië.

Thibaut Pinot

Thibaut Pinot

Tom Dumoulin begint om 11.00 uur aan de negende etappe als nummer twee van het klassement met zestien seconden achterstand op rozetruidrager Simon Yates. Volgens onze verslaggever Raymond Kerckhoffs is de Brit zondag één van de kanshebbers op de ritzege.

De negende etappe van Pesco Sannita naar Gran Sasso d'Italia is niet alleen 225 kilometer lang, maar kent ook nog eens een finale van bijna vijftig kilometer bergop met de Calascio en de beklimming naar het bergmassief Gran Sasso. De finish ligt na 26,5 kilometer klimmen op 2135 meter hoogte en de beklimming heeft stroken met stijgingspercentages tot en met dertien procent.

In de eerste grote bergetappe van deze Giro d'Italia liet de Australische ploeg Mitchelton-Scott zien in goede vorm te steken. Met Yates en Esteban Chaves, die derde staat in het klassement, zal de ploeg op weg naar Gran Sasso de aanvallen van de concurrenten moeten pareren. Klassementsrenners als Chris Froome en Miguel Ángel López moeten tijd goedmaken en Dumoulin hoopt na enkele dagen met "mindere benen", maar zonder tijdverlies op het goede gevoel.