2029114
Wielrennen

Froome en Aru zakken door het ijs in zware bergrit

Dumoulin verliest tijd op Yates

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Simon Yates heeft zondag de negende etappe etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Tom Dumoulin verloor inclusief bonificatieseconden 22 tellen op de rozetruidrager.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Bovendien zakte Dumoulin naar de derde plaats in het algemeen klassement. Esteban Chaves sprong over de titelverdediger heen. De Nederlander was echter niet de grootste verliezer van de dag. Dat waren Chris Froome (Sky) en Fabio Aru (UAE-Emirates). Beide mannen verloren veel meer tijd.

Voordat de renners van een welverdiende rustdag mochten genieten, moest er zondag nog een etappe van maar liefst 225 kilometer worden afgelegd. Tussen Pesco Sannita en Gran Sasso d'Italia moest het peloton bovendien flink klimmen. Na een col van de tweede en de eerste categorie werd gefinisht op de 2.135 meter hoge Campo Imperatore, wederom een col van de eerste categorie.

Een kopgroep van 14 man - met onder anderen Giovanni Visconti, Gianluca Brambilla en Tim Wellens, de winnaar van de vierde etappe - koos in de beginfase de aanval en leek de zegen van het peloton te krijgen. De groep fietste een maximale voorsprong van ruim zeven minuten bij elkaar, maar op het moment dat de renners de slotklim naderden, besloot Mitchelton-Scott namens Yates samen met het Astana van Miguel Angel Lopez het tempo in het peloton op te voeren. 

De voorsprong nam vervolgens zienderogen af en ook de grootte van de groep vluchters werd snel minder. Voor Fausto Masnada van Androni-Sidermec-Bottecchia ging het voorin te langzaam en de Italiaan besloot het op achttien kilometer van de meet alleen te proberen. Zijn dappere poging strandde op drie kilometer van de finish, waarna de klassementsmannen een gevecht om tijdswinst én de dagzege aangingen. 

Giulio Ciccone had zijn stoute schoenen aan en piepte vlak na het oprapen van Masnada weg uit de groep met favorieten. Op het moment dat de Italiaan van Bardiani-CSF aanviel, ontstonden er achterin de groep met toppers diverse gaten. Aru en Froome bleken het tempo van mannen als Yates en Dumoulin niet aan te kunnen. Ciccone slaagde er ondanks nog twee demarrages niet in om weg te blijven, waarna Yates naar de zege spurtte.

Dumoulin was even daarvoor afgehaakt en finishte uiteindelijk op 12 seconden van Yates als achtste. Thibaut Pinot en Esteban Chaves waren de enigen die in het spoor van Yates konden blijven. De Fransman van Groupama-FDJ werd tweede. Chaves deed goede zaken met een derde plaats.

"Natuurlijk realiseer ik me hoe bijzonder het is om in de roze trui ook nog een etappe te winnen. Deze zege draag ik op aan mijn ploeggenoten, die de hele dag keihard voor me gewerkt hebben", zei de 25-jarige Yates. "We hebben de hele dag geloofd dat een ritzege hier mogelijk was. De kopgroep heeft nooit te veel voorsprong gekregen, met dank ook aan de mannen van Astana, die ook op ritwinst mikten."

Yates keek op dat hij 1.07 had gewonnen op Froome en nog zeven tellen meer op Aru. "Misschien heeft Froome nog last gehad van die val van gisteren." De kopman van Sky ging zaterdag tijdens de slotklim onderuit.

Het profiel van de negende etappe.

Het profiel van de negende etappe.