2031048
Tennis

Na verloren finale nu op hoogste ranking ooit

Bertens casht na verloren finale bijna 600.000 euro

Kiki Bertens verliest de finale van Petra Kvitova, maar laat in Madrid zien dat ze in uitstekend vorm verkeert.

Kiki Bertens verliest de finale van Petra Kvitova, maar laat in Madrid zien dat ze in uitstekend vorm verkeert.

De wereldranglijst in de tennissport liegt nooit. Kiki Bertens hoort volgens deze rangschikking vanaf vandaag tot de vijftien beste tennissters op deze aardbol en dat zegt veel over haar kwaliteiten. De breed uitgemeten theorieën over haar mentale zwaktes kunnen worden herschreven.

Kiki Bertens verliest de finale van Petra Kvitova, maar laat in Madrid zien dat ze in uitstekend vorm verkeert.

Kiki Bertens verliest de finale van Petra Kvitova, maar laat in Madrid zien dat ze in uitstekend vorm verkeert.

Kiki Bertens heeft in haar leven veel wedstrijden verloren die ze wel had kunnen winnen. Dat geldt eigenlijk ook voor de finale in Madrid, waarin ze de befaamde Tsjechische Petra Kvitova net niet op de knieën kreeg: 6-7 (6), 6-4 en 3-6. Maar Bertens won ook heel veel wedstrijden die ze heel goed had kunnen verliezen. Dit vooral doordat ze, ondanks haar permanente onzekerheid, kan knokken als de beste. Bertens is vaak nerveus, maar geeft nooit op. Dat is een teken van mentale kracht.

Het is voor het eerst in ruim twintig jaar dat een Nederlandse tennisster bij de beste vijftien van de wereld staat genoteerd. In 1997 behoorde Brenda Schultz nog tot dit selecte gezelschap. Sindsdien kwam niemand zo dicht in de buurt van de toptien als Bertens nu. Bertens zelf wekt niet de indruk dat ze die ranking nu zo heel belangrijk vindt. „Het is wel leuk om mezelf op die hoogste plek ooit te zien”, zegt ze telefonisch vanuit Madrid. "Als ik nooit meer hoger kom, kan ik later altijd zeggen dat ik tot de beste vijftien van de wereld heb behoord.”

Lees ook: - Tranen bij speech trotse Bertens - Bertens: 'Ik heb grote stappen gezet'

De noeste arbeid wordt rijkelijk beloond. De verliezend finaliste van het dik betaalde toernooi in de Spaanse hoofdstad ontving een cheque ter waarde van 583.725 euro. Winnares Kvitova mocht het dubbele incasseren. Coach Raemon Sluiter zegt eerlijk dat de beloning veel impact heeft. "Het is niet zo dat de speelsters tijdens zo’n finale steeds denken aan hoeveel geld er te winnen of te verliezen valt. Maar dit is wel life changing money en absoluut belangrijk. Dit zorgt ervoor de Kiki straks na haar tenniscarrière iets langer om haar heen kan kijken naar wat er allemaal verder in het leven mogelijk is.”

Bertens zelf: "Het ging hier om belachelijk veel geld. Ik besef dat ik het dubbele had kunnen verdienen wanneer ik de finale had gewonnen, maar dat spookt tijdens die wedstrijd echt niet door mijn hoofd. Ik ben erg tevreden met wat ik heb en ga echt niet balen van wat ik niet heb.”

Lees ook: - Bertens verliest meeslepende finale in Madrid

Hoewel Bertens tegenwoordig jaarlijks meer dan een miljoen euro bij elkaar slaat, blijft ze opmerkelijk nuchter, bescheiden, soms bedeesd en met regelmaat ook emotioneel. Tranen zijn altijd dichtbij wanneer Bertens na een spannende wedstrijd spreekt. Even viel ze in Madrid stil toen ze zich als verliezend finaliste tijdens haar dankwoord tot coach Sluiter richtte. Vervolgens hield ze de trofee omhoog en kon ze nog welgeteld vijf woorden uitbrengen.