2031244
Wielrennen

Averij Froome in Giro: 'Dumoulin kan uitkijken naar tijdrit'

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

In de eerste echte bergrit duikelde Chris Froome uit de top-tien van het algemeen klassement. Met een achterstand van liefst 2.27 minuten op rozetruidrager Simon Yates staat de Brit er deze Giro op de elfde plaats beroerd voor.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Je loopt opnieuw een klap op.

"Ja, ik had een lastige dag. Ik heb sowieso een moeilijke start door die valpartij in Jeruzalem. Vandaag probeerde ik zo goed mogelijk aan te klampen om deze rit te overleven. Maandag, op de rustdag, moeten we de situatie eens goed evalueren.”

Breekt deze achterstand onderhand niet je moraal?

"Door de val in Jeruzalem loop ik vanaf de start achter de feiten aan. Maar dit is de Giro, die kan van de ene op de andere dag compleet op zijn kop staan. Ik houd mijn moraal hoog. We hebben nog genoeg zware ritten in de komende twee weken. Eigenlijk zijn we nu pas echt begonnen. Vandaag was een voorproefje van wat er in de tweede helft van deze Giro zit aan te komen.”

Is de Giro anders dan de Tour?

"Het is een heel andere wedstrijd dan de andere grote ronden. Het is vroeger in het seizoen, andere weersomstandigheden, onvoorspelbaarder, explosiever dan andere drieweekse etappekoersen. Dat is de aard van het beestje.”

Biedt de tijdrit nog mogelijkheden?

"Dan kijk ik toch eerst naar Tom Dumoulin. Hij oogt goed en kan uitkijken naar de tijdrit. In vergelijking met Yates en Chaves is dat zijn speeltuin.”

Wat nu?

"Mitchelton heeft tot dusverre een geweldige koers gereden. Mijn felicitaties gaan naar Esteban en Simon, ze rijden een geweldige koers en verdienen de positie waar ze nu staan. Voor mezelf is het natuurlijk geen ideale situatie. Vandaag heb ik opnieuw veel tijd verloren. Ik moet nu vooruit kijken. Blijven vechten, dag per dag kijken. Ik moet optimistisch blijven.”