Sport/Wielrennen
2031868458
Wielrennen

Wout van Aert zegeviert ondanks val

Emotionele Lucinda Brand wint ook in 2022: ’Mijn gedachten zijn veel bij Amy Pieters’

Lucinda Brand.

Lucinda Brand.

Baal - 2022 is voor Lucinda Brand begonnen zoals het geëindigd was met een overwinning. De veldrijdster won de nieuwsjaarscross GP Sven Nys in Baal. Ceylin del Carmen Alvarado werd tweede en Denise Betsema derde.

Lucinda Brand.

Lucinda Brand.

Hoewel het hele podium uit Nederlanders bestond, werd de koers wel geopend met een aanval van de Canadese Maghalie Rochette die de eerste aanval koos, maar als snel reden Brand en Alvarado samen weg.

Alvarado - die voor de winter kwakelde met haar vorm - maakte er een mooi duel van met de wereldkampioene, maar moest uiteindelijk wel haar meerdere erkennen in Brand. Betsema, die een matige start kende, eindigde op een derde plaats. Ook de vierde en vijfde plaats waren voor Nederlandse rensters; Annemarie Worst en Fem van Empel.

Na afloop liet Brand voor de camera’s van Sporza haar tranen op de vrije loop, terwijl ze de situatie van haar collega en vriendin Amy Pieters benoemde. „Het is supermooi om te winnen, maar helaas weten we ondertussen dat het niet zo belangrijk is. Mijn gedachten zijn heel veel bij haar en haar familie. Ik hoop dat zij hier een beetje kracht uit kunnen halen.”

Brand (32) won donderdag ook al de Azencross, een wedstrijd die eveneens deel uitmaakt van de X2O Badkamers Trofee.

De laatste twee edities van de GP Sven Nys werden gewonnen door Alvarado (23). In 2021 en 2020 werd Brand tweede.

Van Aert volgt Van der Poel op

Wout van Aert heeft Mathieu van der Poel opgevolgd als winnaar van de GP Sven Nys. De Belg won de wedstrijd op nieuwjaarsdag voor de derde keer in zijn loopbaan. Eerder was hij in 2015 en 2016 de beste. De afgelopen vier edities van de GP Sven Nys werden gewonnen door Van der Poel, die dit jaar ontbrak in het Belgische Baal.

Achter Van Aert (27) van Jumbo-Visma werd de Brit Tom Pidcock tweede, op 9 seconden. Op een kleine halve minuut werd Eli Iserbyt derde. De wedstrijd was lang spannend omdat Van Aert als leider in de wedstrijd onderuit ging en daardoor wat problemen had met zijn schoeisel. Uiteindelijk bleek hij Pidcock toch de baas.

De wedstrijd maakt deel uit van de X2O Badkamers Trofee. Donderdag won Van Aert ook de vorige cross uit die reeks.

Training Van der Poel

Overigens trainde Van der Poel op nieuwjaarsdag wel. De wereldkampioen kampt met klachten, maar werkte desondanks een rit van zestig kilometer af. Hij reed een kleine 61 kilometer.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop