Sport/Schaatsen
2032704009
Schaatsen

Shorttrackster blijft verlangen naar oude coach Otter

Schulting kritisch op Kerstholt: ’Zo word ik geen wereldkampioen, bel met Jeroen’

Bondscoach Niels Kerstholt en Suzanne Schulting tijdens een training in Thialf.

Bondscoach Niels Kerstholt en Suzanne Schulting tijdens een training in Thialf.

Suzanne Schulting is nog steeds niet tevreden met bondscoach Niels Kerstholt. De 25-jarige Friezin liet dat woensdag blijken in aanloop naar de wereldbekerfinale van komend weekeinde in Dordrecht.

Bondscoach Niels Kerstholt en Suzanne Schulting tijdens een training in Thialf.

Bondscoach Niels Kerstholt en Suzanne Schulting tijdens een training in Thialf.

„Je wilt blind kunnen varen op het schema van de coach en als sporter alleen bezig zijn met eten, trainen en slapen”, zei Schulting in hotel ARA in Zwijndrecht. „Als ik volgende maand net zo in vorm ben als vorige maand op de EK, word ik geen wereldkampioen. Het voelde toen niet zoals het normaal was.”

Schulting blijft verlangen naar de samenwerking met Jeroen Otter. De vorige bondscoach stopte na de Olympische Spelen van Beijing. „Als er één iemand was die mij goed klaar kon stomen voor een wedstrijd, dan was het Jeroen wel. Ik probeer nu ook met Niels ervoor te zorgen dat hij me zo goed mogelijk prepareert voor de WK. Ik zeg ook tegen hem: ga met Jeroen praten, bel met Jeroen.”

De kritiek van Schulting is best opmerkelijk. De olympisch kampioene won dit seizoen vele wedstrijden.

Aan het begin van het seizoen, eind september, was Schulting ook al kritisch op Kerstholt, net als de ervaren Sjinkie Knegt. In de tussentijd zijn er ook dingen veranderd, in de goede zin van het woord, zei de shorttrackster. „We zijn natuurlijk veel met elkaar op reis geweest. Het gaat steeds beter. Elk nieuw iets is natuurlijk wennen. Ik heb het geprobeerd los te laten en te accepteren dat er een nieuwe bondscoach is. Er zijn gewoon een aantal punten waarvan ik niet weet of ik er 100 procent tevreden over ben.”

"Misschien heb ik het allemaal wel een beetje onderschat toen ik aan deze baan begon"

Schulting vindt niet dat haar ontevredenheid te groot moet worden gemaakt. „Het is geen ellende en shit en geen haat en nijd. En soms moet ik ook niet te veel zeiken. Niels heeft me ook op een aantal punten beter gemaakt en ik kan over alles met hem praten. Ik heb het puur over gevoel.”

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt uitte ook al kritiek op Kerstholt, met name vanwege zijn rol rond de relay. „Op één of andere manier loopt het niet zoals het hoort. Er wordt te veel gehusseld en geshuffeld. Ik denk dat er iemand moet opstaan en zegt: we gaan het zo doen en niet anders. Er is behoefte aan vaste patronen. We hebben mannen genoeg die dit kunnen en de kwaliteiten om te winnen. Het zou mooi zijn als het in Dordrecht voor eigen publiek wel lukt.”

Niels Kerstholt: „Ik wist dat ik hier het hele seizoen tegenaan zou lopen.”

Niels Kerstholt: „Ik wist dat ik hier het hele seizoen tegenaan zou lopen.”

Niels Kerstholt

Kerstholt zegt goed te kunnen leven met de kritiek van Schulting en Knegt. Heel erg verbaasd is hij er ook niet over. „Maar misschien heb ik het allemaal wel een beetje onderschat toen ik aan deze baan begon”, zei hij woensdag, in aanloop naar de wereldbekerfinale van komend weekeinde in Dordrecht.

Schulting en Knegt werkten de voorbije jaren met Jeroen Otter en zijn erg aan hem gehecht. Otter functioneert nu nog steeds als een soort klankbord en Kerstholt heeft geregeld contact met hem.

"Vertrouwen komt te voet en gaat te paard"

„Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, zegt Kerstholt als hij wordt geconfronteerd met de kritiek van de twee bekendste Nederlandse shorttrackers. „Schulting en Knegt hebben acht tot twaalf jaar op een bepaalde manier getraind. Het is ook niet gek dat bij hen als eerste de twijfel opkomt. Het heeft tijd nodig om die ’feeling’ te krijgen. Ik wist dat ik hier het hele seizoen tegenaan zou lopen.”

De 39-jarige Kerstholt vindt het niet vervelend dat Otter nog steeds een rol speelt. „Het kan handig zijn dat hij er op de achtergrond is. Er is veel vertrouwen opgebouwd tussen hem en Schulting en Knegt. Hij zegt ook dat ik vast moet houden aan de dingen die ik doe en dat ik niet van links naar rechts moet slingeren. Het zou niet werken als ik hetzelfde trainingsprogramma draai als Jeroen deed.”

Van een puinhoop bij de Nederlandse shorttrackers is volgens de bondscoach geen sprake. „Dan sta je niet op het niveau waar je nu staat”, doelde hij op de vele overwinningen van Schulting dit seizoen. „Dan lig je er in de kwartfinale of halve finale uit.”

Kerstholt was tot vorig seizoen analist van het shorttracken bij de NOS. Terugverlangen naar die functie doet hij nog niet. „Het was wel makkelijker”, aldus Kerstholt lachend. „Maar er zit niet echt een uitdaging in als je blijft doen wat je al deed. Toon wat ballen en spring in het diepe.”