Nieuws/Sport
2033313
Sport

Toernooidirecteur: ’Ik zit tussen twee vuren in’

Rechter zet topschakers schaakmat: coronatoegangsbewijs verplicht

HAARLEM - De zes Nederlandse topschakers die een kort geding hadden aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond en de gemeente Hoogeveen zijn door de voorzieningenrechter in het ongelijk gesteld. Ze moeten daarom een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Het toernooi in Hoogeveen begint vrijdag. Regerend kampioen Lucas van Foreest behoorde tot de eisers.

De gemeente Hoogeveen heeft het NK schaken voor mannen en vrouwen als ’evenement’ aangemerkt. Daardoor hebben alle deelnemers een geldige QR-code nodig en kan de verplichting ontstaan om zich dagelijks te laten testen op het coronavirus. Volgens het zestal is dat niet noodzakelijk en bovendien vinden de schakers dat de verplichting ten koste gaat van hun prestaties.

„De voorzieningenrechter oordeelt dat het schaaktoernooi van dusdanig hoog niveau is dat het hier niet om een amateursporttoernooi gaat. De huidige regelgeving laat niet toe dat wedstrijden als deze worden georganiseerd zonder dat de deelnemers beschikken over een coronatoegangsbewijs. Een gemeente is bij uitstek gehouden deze regelgeving na te leven. Zij is immers het bevoegd gezag dat moet toezien op naleving van deze regelgeving”, staat in een schriftelijke verklaring.

Belangen

„De voorzieningenrechter is verder van oordeel dat de schaakbond het toernooi, dat al lang in voorbereiding is, niet op het laatste moment ergens anders hoeft te organiseren. Van de bond kan niet worden verlangd dat ze de belangen van een handvol schakers stelt boven de belangen van de schaakbond en de andere deelnemers.”

De KNSB heeft de schakers begin augustus uitgenodigd voor deelname aan het Nederlands kampioenschap, dat zal plaatsvinden van vrijdag tot zaterdag 23 oktober op een etage in het gemeentehuis van Hoogeveen. De gemeente Hoogeveen heeft besloten om een coronatoegangsbewijs verplicht te stellen voor de 32 deelnemers van het schaaktoernooi.

Van Foreest

Een andere speellocatie voor het toernooi werd geopperd als een mogelijkheid om de coronapas te laten vervallen, maar de schaakbond zag dat niet meer gebeuren. „Het is een NK, daar komt organisatorisch veel bij kijken”, zei advocaat Lex de Jager.

De andere vijf schakers die het kort geding hadden aangespannen zijn oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Ivo Maris en Machteld van Foreest.

Tussen twee vuren

Toernooidirecteur Loek van Wely van het NK schaken beschouwt zichzelf als organisatie niet als winnaar in het kort geding dat zes deelnemers hadden aangespannen. „Dat er altijd verliezers zouden zijn, was mij al duidelijk”, aldus Van Wely, zelf meervoudig Nederlands kampioen. „Ik zit tussen twee vuren in. Enerzijds probeer ik de spelers te helpen, anderzijds het toernooi en de schaakbond.”

Een van de zes eisers was Lucas van Foreest, de titelhouder. Van Foreest had al aangegeven dat wanneer het kort geding verloren zou gaan, hij verstek zou laten gaan. Van Wely houdt daar nu ook rekening mee. Van Foreest wilde woensdagavond zelf niet reageren.

„Volgens mij is het een feit dat hij niet meedoet en dat is vervelend. Hij is een principiële jongen en we kunnen hem niet gaan dwingen. Hij moet zijn eigen keuzes maken en of die goed of slecht zijn, daar komt hij vanzelf achter”, aldus de toernooidirecteur, die rekening houdt met meer afmeldingen.

85 of 0 procent

„Ik had hem er liever bij gehad en heb ook mijn bedenkingen over de QR-code. Maar ik moet kiezen tussen 85 procent van de deelnemers helpen of 0 procent. Met dit scenario hadden we al rekening gehouden en de weggevallen deelnemers worden vervangen.”

De organisatie heeft nog gekeken naar de mogelijkheden om het NK te verplaatsen, maar dat bleek niet haalbaar. „Logistiek zou dat een hel zijn geweest. Je wilt het toernooi ook een bepaalde allure geven en aankleden. Bovendien moeten de partijen ook te volgen zijn op internet”, verklaarde Van Wely. „Ik denk dat het alsnog een mooi en spannend toernooi wordt. En de publiciteit hebben we in ieder geval ook al gehad. Het toernooi staat op de kaart.”