Sport/Schaatsen
2034939971
Schaatsen

WB schaatsen: Zilver Verbij, brons Otterspeer op 1000 meter

Kai Verbij

Kai Verbij

NAGANO - Kai Verbij en Hein Otterspeer hebben bij de wereldbeker schaatsen in Nagano een medaille veroverd op de 1000 meter. Verbij pakte zilver met een tijd van 1.08,67. Otterspeer behaalde brons met 1.08,95.

Kai Verbij

Kai Verbij

Het goud was voor Pavel Koelizjnikov, die zegevierde met een baanrecord (1.08,45). Voor de Russische topsprinter, hersteld van een enkelblessure, was het zijn eerste wereldbekerzege in dit seizoen.

Verbij eindigde vorig weekeinde in Kazachstan als derde, achter Thomas Krol en Kjeld Nuis. Het snelle duo van Jumbo-Visma sloeg de wereldbeker in Japan over. Mede daardoor kon Verbij, wereldkampioen op de 1000 meter, de leidende positie in het wereldbekerklassement op deze afstand overnemen van Krol.

Lennart Velema reed in Nagano de zevende tijd: 1.09,16. Dai Dai Ntab belandde met 1.10,19 op de veertiende plek. In de B-divisie kwam Wesly Dijs op de zeventiende plaats uit met een tijd van 1.10,91.

Verbij, die een Japanse moeder heeft, was na zijn tweede plek niet helemaal tevreden. „Ik had zeker harder gekund”, liet hij bij de NOS weten. „Ik rijd hier met nieuwe buizen. Het voelt nog een beetje onwennig aan. Ik krijg nog iets te veel druk mee, waardoor ik niet efficiënt kan versnellen. Voor nu is die tweede plek dus best nog wel goed.”

Otterspeer, die vrijwel geen rugklachten meer heeft, reageerde opgetogen na zijn achtste wereldbekermedaille op de 1000 meter. „Ik ben opgelucht en tevreden, want het was al weer een tijdje geleden dat ik internationaal op het podium stond. Deze medaille smaakt zeker naar meer. Ik ben super fit en wil op de WK sprint en de WK afstanden mezelf graag bewijzen.”

Schaatssters vierde op achtervolging in Japan

Nederland is bij de wereldbeker schaatsen in Japan als vierde geëindigd op de ploegachtervolging voor vrouwen. Het gelegenheidsteam van bondscoach Jan Coopmans finishte na zes rondjes in Nagano in een tijd van 3.04,18. Namens Oranje kwamen Reina Anema, Elisa Dul en Esther Kiel in actie.

Japan zegevierde voor eigen publiek in een tijd van 2.56,37. Voor de olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel was het dit seizoen de eerste overwinning. Canada eindigde als tweede (2.57,81) en Rusland pakte brons (3.02,39).

Canada won de wereldbeker in deze discipline. Nederland eindigde in het klassement als derde. Met Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Antoinette de Jong behaalde Oranje eerder dit seizoen twee keer zilver op de achtervolging. Coopmans kon in Japan niet beschikken over deze drie schaatssters.

Op de resterende wereldbekertoernooien in Calgary (7-8 februari) en Heerenveen (7-8 maart) staat de ploegachtervolging niet op het programma.

500 meter vrouwen

De Russin Angelina Golikova heeft bij de wereldbeker schaatsen in Nagano de tweede race op de 500 meter gewonnen.

Ze zegevierde met een tijd van 37,24 seconden. Wereldkampioene Vanessa Herzog uit Oostenrijk eindigde als tweede in 37,45. Olympisch kampioene Nao Kodaira uit Japan moest voor eigen publiek genoegen nemen met de derde plek (37,50).

Angelina Golikova

Angelina Golikova

Voor Golikova was het haar tweede wereldbekerzege dit seizoen op de 500 meter. Ze was vorig weekeinde ook de beste in Kazachstan. In het wereldbekerklassement bleef Kodaira aan de leiding. Ze won vrijdag de eerste 500 meter op de M-Wave.

Sanneke de Neeling reed zondag de tiende tijd (38,15). Michelle de Jong (veertiende in 38,44) en Dione Voskamp (achttiende in 38,67) vervulden evenmin een hoofdrol. In de B-divisie belandde Isabelle van Elst met 39,25 op de negende plek.

5000 meter mannen

De Russische schaatser Danila Semerikov heeft bij de vierde wereldbeker in Nagano de 5000 meter op zijn naam geschreven. Hij was een fractie sneller dan de Nieuw-Zeelander Peter Michael, die in de derde rit finishte in 6.18,69. In het achtste en laatste paar dook Semerikov daar net onder: 6.18,60. Zijn landgenoot Alexander Roemjantsev pakte brons met een tijd van 6.19,66.

In de A-divisie verschenen geen Nederlanders aan de start. Patrick Roest, de winnaar van de eerste twee wereldbekerraces dit seizoen op de 5000 meter, Jorrit Bergsma en olympisch kampioen Sven Kramer lieten zich niet zien in Japan. In de B-divisie reed Marwin Talsma de achtste tijd (6.28,19).

Semerikov (25) behaalde in Japan zijn tweede wereldbekerzege op de 5000 meter. Hij eindigde vorige maand in Polen als tweede. De Rus nam in het wereldbekerklassement de eerste plaats over van Roest.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd