Nieuws/Sport
2035398
Sport

'Sportclubs moeten misbruik en seksuele intimidatie verplicht melden'

André Bolhuis

André Bolhuis

NOC*NSF maakt haast met de aanpak van seksuele intimidatie en misbruik in de sport.

André Bolhuis

André Bolhuis

Op de Algemene Vergadering voerde de sportkoepel een meldplicht voor clubbesturen voor seksuele intimidatie in. Voorzitter André Bolhuis beloofde alle noodzakelijke stappen te nemen om het probleem verder aan te pakken.

Ongeloofelijk veel leed

"We hebben geen uitgebreid onderzoek gedaan om het rapport in de onderste la te laten verdwijnen", zei hij, duidend op eerdere bevindingen van de commissie-De Vries. "Slachtoffers moeten weten dat we alles doen om ze te helpen. Er is ongelooflijk veel leed aangericht."

Bolhuis ziet als volgende stappen onder meer de meldplicht uit te breiden tot het gehele sportkader. Het budget om het probleem effectief te bestrijden werd verdubbeld, van 310.000 euro tot 610.000 euro.

Helder signaal

De commissie-De Vries concludeerde eerder dat 12 procent van de sportbeoefenaars te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. "Er is een wereld van leed", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "De commissie-De Vries heeft gezegd dat we met z’n allen niet voldoende hebben gedaan. Daarom moeten we veel actiever zijn. Het is de hoogste tijd dat de sportwereld een helder signaal afgeeft. Dit wordt niet getolereerd."

De commissie-De Vries presenteerde zijn bevindingen en aanbevelingen in december. NOC*NSF stelde meteen een plan van aanpak op om te aanbevelingen over te nemen. De commissie deed onderzoek op verzoek van de sportkoepel.