Sport/Voetbal
2039365214
Voetbal

Rutte: ’Ik kan er niet op vooruit lopen’

KNVB wil vanaf 19 juni Eredivisie hervatten

Directeur betaald voetbal Eric Gudde

Directeur betaald voetbal Eric Gudde

Tijdens het overleg met de clubs in het betaalde voetbal heeft de KNVB laten weten de herziening van de Eredivisie en Eerste Divisie te plannen voor 19 juni.

Directeur betaald voetbal Eric Gudde

Directeur betaald voetbal Eric Gudde

De bond hoopt dat de profclubs half mei weer met de trainingen van start kunnen. Mits de overheid en het RIVM hiervoor groen licht geven. Zo niet, dan zal de bond rond die datum een beslissing nemen over het voortijdig beëindigen van de betaaldvoetbalcompetities.

Met dit tijdspad loopt de Nederlandse voetbalbond in de pas met de UEFA, die graag wil dat de nationale competities worden uitgespeeld. Met het geschetste scenario zou de laatste speelronde voor 26 juli op de rol staan. Dat zorgt sowieso voor arbeidsrechterlijke beren op de weg, aangezien veel contracten in de voetbalwereld op 30 juni aflopen.

Johan Cruijff Schaal en KNVB-beker

Het is onduidelijk of het duel om de Johan Cruijff Schaal zoals gepland op 9 augustus zal worden afgewerkt. Er komt sowieso geen duel tussen de bekerwinnaar en de landskampioen als de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht niet wordt gespeeld. Als de Eredivisie daadwerkelijk op 26 juli eindigt, zou het nieuwe seizoen half augustus moeten beginnen.

De Eredivisie ligt stil sinds 8 maart. De meeste clubs moeten nog acht of negen duels afwerken dit seizoen. Tot 1 juni mag er op last van de overheid sowieso niet worden gevoetbald. Op 21 april komt het kabinet met een update van de maatregelen. Om fit aan het seizoen te beginnen, is het voor de clubs bijna een vereiste om voor 1 juni de training te hervatten.

Premier Rutte zei daar dinsdag over: „Ik ben geen jurist, maar we hebben gezegd dat alle vergunningsplichtige bijeenkomsten, dus ook voetbal, tot 1 juni verboden zijn. Ik heb gezien dat ze half juni weer willen beginnen. In de week voor 28 april gaan we zeggen wat er gebeurt met de maatregelen na 28 april. Ik kan er niet op vooruitlopen. Dat is echt het risico van de KNVB. Zij zullen zelf met juristen moeten checken of trainen dan wel of niet mag.”

Statement Ajax

Ajax liet eerder bij monde van directeur Marc Overmars in De Telegraaf weten dat er wat betreft de club uit Amsterdam per direct een punt achter het huidige seizoen mag worden gezet. Ook AZ, PSV, PEC Zwolle, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk lieten weten geen heil meer te zien in het vervolgen van het seizoen.

„Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de Eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld. De Eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt”, stelde Overmars. „Premier Rutte zei niet voor niets dat dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is. Natuurlijk weten we dat er honderd gevolgen aan vastkleven als we nu een streep onder de competitie zetten. Maar die zitten ook vast aan het na 1 juli doorspelen. Wat denk je van Hakim Ziyech die vanaf die datum bij Chelsea onder contract staat?.”

De KNVB, de profclubs en alle andere betrokken partijen blijven de komende dagen en weken in nauw overleg over de ontwikkelingen en te nemen maatregelen.