Sport/Wielrennen
2040142541
Wielrennen

Jumbo-Visma grijpt meteen macht in Vuelta; rode trui voor Gesink

Robert Gesink in de rode leiderstrui

Robert Gesink in de rode leiderstrui

Jumbo-Visma heeft op de openingsdag van de Vuelta direct toegeslagen en in Utrecht de rode trui veroverd. De Nederlandse ploeg startte als laatste in de ploegentijdrit over ruim 23 kilometer en klokte overtuigend de eerste tijd: 24 minuten en 40 seconden. Robert Gesink is de eerste drager van de rode leiderstrui.

Robert Gesink in de rode leiderstrui

Robert Gesink in de rode leiderstrui

Ineos Grenadiers werd tweede met een tijd van 24.53. Quick-Step - Alpha Vinyl zat daar een seconde achter. Met Primoz Roglic, de winnaar van de afgelopen drie Rondes van Spanje en drie Nederlanders aan boord, zorgde Jumbo-Visma voor dolenthousiaste gezichten in Utrecht, waar de start van de Vuelta door het massaal opgekomen publiek werd omarmd. Klassementsman Roglic nam meteen enige afstand van zijn concurrenten.

De renners van Jumbo-Visma slaan meteen toe in de openingsrit van de Vuelta in Utrecht.

De renners van Jumbo-Visma slaan meteen toe in de openingsrit van de Vuelta in Utrecht.

Bij het eerste meetmoment, na elf kilometer, werd al duidelijk dat Jumbo-Visma deze vrijdag de eerste slag ging slaan. De ploeg was liefst veertien seconden sneller dan QuickStep, dat tot dan toe het snelst was doorgekomen.

Gesink was jarenlang de hoop van de Nederlandse wielerfans in de grote rondes. De Achterhoeker werd een keer vijfde en een keer zesde in de Tour de France en won in de Vuelta van 2016 een rit naar de top van de Aubisque. Maar een leiderstrui in een grote ronde droeg hij nooit.

Donderdag wilde hij nog niet over het scenario speculeren. „Zoiets is moeilijk te plannen, je moet ook net goed uitkomen bij de finish. Als je als een dood vogeltje achteraan hangt, zal dat niet lukken.” Maar Gesink maakte een goede indruk, net zoals de hele ploeg snel over de drukbevolkte wegen reed.

Zaterdag volgt de tweede etappe, die voert van Den Bosch naar Utrecht. Na de rit van zondag, met start en finish in Breda, gaat de Vuelta dinsdag verder in Spanje.

Klassement

Etappeschema