2043469
Wielrennen

Yates wint man-tegen-man-gevecht tegen Dumoulin

Simon Yates verslaat nipt Tom Dumoulin in elfde etappe

Simon Yates verslaat nipt Tom Dumoulin in elfde etappe

Simon Yates heeft woensdag na een heerlijke strijd met Tom Dumoulin de elfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven.  

Simon Yates verslaat nipt Tom Dumoulin in elfde etappe

Simon Yates verslaat nipt Tom Dumoulin in elfde etappe

De Britse rozetruidrager ging na een heuvelachtige rit over 156 kilometer als eerste over de streep. Yates pakte in een schitterend man-tegen-man-gevecht tegen Dumoulin enkele seconden voorsprong op de Nederlander, die tweede blijft in het algemeen klassement. 

De strijd in de redelijk korte rit ontbrandde op de venijnige hellinkjes in de laatste 5 kilometer, toen een drietal vluchters was ingelopen. De Tsjech Zdenek Stybar en de Belg Tim Wellens openden de aanval, maar zij reden zich stuk op de steile passages over kasseitjes.

Op 1,5 kilometer spurtte Yates weg en niemand leek hem te kunnen volgen. Totdat Dumoulin aanzette. De Limburger vocht voor wat hij waard was en kwam steeds dichter op het wiel van de rozetruidager uit Groot-Brittannië, maar hij haalde het net niet.

Ook al zat Dumoulin kort achter Yates, de titelverdediger verloor door de bonificaties aan de meet nog wat extra seconden op de Britse coureur. Yates heeft nu in het algemeen klassement een voorsprong van 47 seconden op de Nederlander.

De nummer drie in het klassement is de Fransman Thibaut Pinot op 1.04 van Yates. Hij arriveerde als zevende op acht seconden. De Brit Chris Froome verloor weer relatief veel tijd en zakte uit de top tien.

Lees ook Yates vreest Dumoulin: 'Hij is aan het groeien' - Dumoulin: 'Froome schrijf ik pas af in Rome' - Oomen: 'Na tijdrit is alles omgedraaid'