Nieuws/Sport
204408
Sport

Crash deert pole-winnaar Pedrosa weinig

Dani Pedrosa

Dani Pedrosa

Dani Pedrosa tuimelde in de vierde vrije training van zijn Honda-machine, maar stond er weer helemaal tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje op het circuit van Barcelona-Catalunya. De kleine, 31-jarige Spanjaard pakte er zijn 30e pole in de koningsklasse van de MotoGP en zijn tweede van dit seizoen.

Dani Pedrosa

Dani Pedrosa

Zijn tijd van 1.43,870 was aanzienlijker sneller dan zijn een jaar jongere landgenoot Jorge Lorenzo, die 1.44,201 klokte op het snikhete circuit waar de asfalttemperatuur van dik 50 graden Celsius voor grote problemen cq crashes bij veel coureurs zorgde.

Bekende positie

Lorenzo, met de medium-soft bandencombinatie, leverde zijn beste kwalificatie af sinds hij van Yamaha naar Ducati is overgestapt. Met zijn tweede tijd staat de oud-wereldkampioen MotoGP dit seizoen voor het eerst op de eerste startrij. Het is voor hem wel een bekende positie op het circuit, waar hij voor de negende maal in successie op de ‘front row’ mag starten.

Voor Pedrosa’s teamgenoot en regerend wereldkampioen Marc Marquez was het de afgelopen twee dagen ook een kwestie van vallen en opstaan, maar in zijn geval kwam hem dat duur te staan. Vier crashes in twee dagen, waarvan twee in de beslissende kwalificatie, dwongen hem naar de tweede startrij. De Repsol Honda-rijder kwam tot ‘slechts’ de vierde tijd achter de weer sterk acterende Ducati-coureur Danilo Petrucci, die voor het eerst in de MotoGP op de eerste startrij staat.

Gebrek aan grip

Veel teleurstellender verliep de kwalificatie voor de Yamaha-rijders Maverick Viñales en Valentino Rossi. De 'Doctor' kwam voor het eerst in dit jaar niet door Q1 en bleef daardoor steken op P13. Viñales wist wel door te dringen naar Q2, maar moest lijdzaam toezien dat zijn bandenkeuze niet werkte. De leider in het wereldkampioenschap start vanaf P9. Zijn Nederlandse begeleider Wilco Zeelenberg zocht de oorzaak in het gebrek aan grip van de Michelin-banden in de hoge baan- en luchttemperatuur (30 graden Celsius).

"De mediumband doet het goed, maar voor de kwalificatie heb je de zachte compound nodig en die gaven geen grip. Dan ben je in de kwalificatie in het nadeel”, verklaarde 'Zeel'. Pijnlijk voor het fabrieksteam was dat Jonas Folger van satellietteam Tech3 de beste Yamaha-coureur werd met zijn achtste tijd.

Duizelig

In de beslissende tijdsessie bleef Suzuki-invaller Sylvain Guintoli aan de kant. De oud-teamgenoot van Michael van der Mark in het WK Superbike voelde zich wat duizelig. Bradley Smith daarentegen komt dit weekeinde niet meer in actie. De Britse KTM-coureur hield aan zijn crash in de vierde vrije training een wond aan zijn linker vinger over.