Sport/Wielrennen
2045045942
Wielrennen

Van der Poel vanouds ongenaakbaar in de modder

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

RUDDERVOORDE - Mathieu van der Poel is zijn veldritseizoen begonnen zoals hij het in februari afsloot. De wereldkampioen won bij zijn eerste optreden in de modder de Superprestigecross van Ruddervoorde.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

Van der Poel deed het op karakteristieke wijze. Halverwege liet hij de laatste concurrent, de Belg Laurens Sweeck, achter.

Van der Poel sloot in februari zijn veldritseizoen af in Hulst, waar hij zijn 32e zege boekte in een winter waarin hij 34 keer aan de start stond. Dat zal de komende maanden minder vaak zijn, kondigde hij al aan. Van der Poel heeft tal van uitdagingen elders, met onder meer enkele voorjaarsklassiekers en in de zomer de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen. Ook hoopt hij met zijn ploeg in aanmerking te komen voor een wildcard voor de Ronde van Spanje.

Sweeck passeerde 23 seconden na Van der Poel de finish, diens landgenoot Toon Aerts werd derde. Eli Iserbyt, de Belg die tot nu toe zoveel indruk had gemaakt, werd pas vijfde op ruim anderhalve minuut van de winnaar. Iserbyt was nog wel als eerste het veld in gestormd, maar verdween al snel in de kop van de wedstrijd. „Hij had de Koppenbergcross van vrijdag misschien nog in de benen zitten”, verklaarde Van der Poel het uitblijven van de vooraf verwachte tweestrijd. „Dat neemt niet weg dat Eli al heel wat heeft laten zien dit seizoen.”

„Mijn basis is zeker goed genoeg, maar ik heb nog te weinig specifiek voor de cross getraind”, keek Van der Poel terug op zijn terugkeer in het veld. „Het was een lastige, technische wedstrijd, maar ik heb wel weer genoten. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan.”

Corné van Kessel was de tweede Nederlander in de top tien, hij werd zevende. Lars van der Haar finishte pas als elfde en raakte de leiding in het klassement kwijt aan Aerts en Sweeck, die evenveel punten hebben.