Sport/Schaatsen
204896563
Schaatsen

Oud-schaatstrainer in Frankrijk aangeklaagd voor zeker zes aanrandingen

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

PARIJS - De Franse Justitie klaagt Gilles Beyer, voormalig trainer in het kunstschaatsen, aan voor aanranding van ten minste zes schaatssters of voormalig schaatssters.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Aanklagers doen al sinds begin vorig jaar onderzoek naar Beyer, die door tienvoudig Frans kampioene paarrijden Sarah Abitbol ervan werd beschuldigd dat hij haar meermaals had verkracht tussen 1990 en 1992. Abitbol was 15 jaar oud toen het misbruik begon.

Spijt

Beyer heeft toegegeven dat zijn relatie met Abitbol destijds „intiem” en „ongepast” was en zijn spijt betuigd, maar de inmiddels 44-jarige Abitbol nam daar geen genoegen mee. Volgens haar zijn er meer slachtoffers.

De openbaar aanklager begon vervolgens in februari een vooronderzoek en ging op zoek naar andere slachtoffers. In de Franse media beschuldigden meerdere kunstschaatssters Beyer vervolgens.

Een bron dicht bij het onderzoek heeft aan persbureau AFP gemeld dat Beyer in enkele zaken waarin minderjarige slachtoffers zijn betrokken volgens de Franse wet niet meer kan worden vervolgd. Dat zou ook gelden voor de zaak van Abitbol.

Alleen in enkele meer recente zaken, waarin zes vrouwen zijn betrokken die meerderjarig waren op het moment van de aanranding, kan hij worden vervolgd. Drie van de vrouwen hebben Beyer beschuldigd van aanranding. De advocaat van Beyer wilde niet reageren op het nieuws.