2052005
Sport

Woede en verbazing bij Rotterdammers over niet gegeven strafschop

Sparta met doelpuntloos gelijkspel terug uit Emmen

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Sparta is in de eerste finalewedstrijd tegen FC Emmen niet verder gekomen dan 0-0.

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Komende zondag valt op Het Kasteel onder hoogspanning de beslissing. Dan zal duidelijk worden of FC Emmen voor de eerste keer in de historie naar het hoogste niveau promoveert of dat Sparta onder leiding van crisismanager Dick Advocaat alsnog de begeerde plek in de Eredivisie behoudt. Van enig krachtsverschil tussen beide ploegen was in Emmen in elk geval nog nauwelijks iets te merken.

Hoopgevend

Sparta begon hoopgevend aan het duel aan De Oude Meerdijk. Uit een vloeiende aanval, met Thomas Verhaar en Fred Friday in een dienende rol, kreeg Robert Mühren in de achtste minuut een grote kans. De Noord-Hollander schoot de bal gehaast tegen doelman Dennis Telgenkamp aan.

Mede door die misser bleef het vertrouwen bij Sparta broos. Doelman Leonard Nienhuis voorkwam na een kopbal van Nick Bakker een achterstand voor de bezoekers, die in de afweer vooral bij spelhervattingen een onzekere indruk maakten. Op slag van rust was Friday met een schot net naast de paal nog wel dicht bij 0-1.

Videoscheids

Na de rust bleef FC Emmen, gesteund door het fanatieke thuispubliek, vol voor de winst gaan. De beste kansen waren echter voor Sparta, dat vergeefs een strafschop claimde na een charge van Alexander Bannink op Stijn Spierings. Ook na hulp van de videoscheidsrechter belandde de bal echter niet op de stip. Scheidsrechter Allard Lindhout zag er geen strafschop in, tot woede en verbazing van het Rotterdamse kamp.

In de 69e minuut kreeg Mühren, weer op aangeven van Friday, opnieuw een droomkans. De grillige Spartaan knalde hard over het Drentse doel, tot ergernis en wanhoop bij Advocaat. In het slotoffensief van FC Emmen kwam Sparta nog een paar keer goed weg.