Nieuws/Sport
2055808
Sport

Platini: Loting WK '98 in Frankrijk 'gefixt'

Zidane met de Wereldbeker.

Zidane met de Wereldbeker.

Michel Platini heeft toegegeven dat er 'enkele trucs' zijn uitgehaald tijdens de loting van de groepsindeling voor het WK '98 in Frankrijk. Volgens de geschorste voorzitter van de UEFA werd er alles aan gedaan om het gastland en favoriet Brazilië tot aan de finale uit elkaar te houden, zodat de 'droomfinale' niet verstoord zou worden.

Zidane met de Wereldbeker.

Zidane met de Wereldbeker.

Dit vertelde Platini tegenover het radiostation France Bleu. "We hadden voor de loting van het WK bepaald dat Frankrijk en Brazilië in de groepen A en C zouden komen, zodat wanneer ze hun groepen zouden winnen elkaar niet voor de finale tegen zouden komen."

De voormalige nummer tien van onder andere Juventus maakte destijds deel uit van de organisatie. Hij erkent dat dit soort manipulaties vaker voor kwam. "Dat soort dingen gebeuren als je een WK organiseert. Je gaat als gastheer niet zes jaar lang een WK voorbereiden om je land in de kwartfinale tegen de topfavoriet te laten spelen. En Frankrijk is echt niet het enige land waarin dit is gebeurd. Het gebeurt namelijk altijd."

Uiteindelijk liep het volgens plan, Frankrijk haalde de finale, net als Brazilië. Het gastland won afgetekend van de favoriete Brazilianen, mede door twee goals van Zinedine Zidane: 3-0.

Blatter, Havelange en Platini in 1998.

Blatter, Havelange en Platini in 1998.