Sport/Wielrennen
2056818
Wielrennen

Derde etappezege voor Viviani

Elia Viviani

Elia Viviani

Elia Viviani heeft de dertiende etappe van de Giro gewonnen. De renner van Quick Step-Floors won de massaspurt voor Sam Bennett (BORA) en Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo). Simon Yates behoudt de roze leiderstrui.

Elia Viviani

Elia Viviani

Na iets meer dan 10 kilometer vormde zich een kopgroep van vijf man. Het groepje zonder grote namen kreeg een maximale voorsprong van ruim 3 minuten. Circa 6 kilometer voor de finish haalde het jagende peloton de vluchters terug waarna de ploegen met de beste sprinters het commando overnamen. Ook LottoNL-Jumbo liet zich sterk van voren zien. Een kilometer voor de meet ging de Italiaan Marco Coledan ervandoor, maar hij kon voor eigen publiek niet voor een stuntje zorgen. Viviani, die eerder in Israël de tweede en derde etappe op zijn naam schreef, won de eindsprint met overmacht.

De klassementsrijders probeerden zo weinig mogelijk energie te verspelen voor de zware krachtproef op zaterdag. Dan wacht de koninginnenrit, met vier tussentijdse beklimmingen op weg naar de gevreesde Zoncolan, een berg van de buitencategorie met een lengte van ruim 10 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 12 procent, met uitschieters van dik 20 procent.

In het algemeen klassement veranderde niets. De Brit Yates bleef aan kop, gevolgd door Tom Dumoulin op 47 seconden.