Sport/Wielrennen
2057777
Wielrennen

Dumoulin kijkt uit naar mythische beklimming

Tom Dumoulin (l) en Chris Froome.

Tom Dumoulin (l) en Chris Froome.

Het belooft zaterdag een spectaculaire etappe in de Ronde van Italië te worden. Alle ogen zijn vooral gericht op het slotstuk, de beklimming naar de Monte Zoncolan. Tom Dumoulin is klaar voor de gevreesde berg.

Tom Dumoulin (l) en Chris Froome.

Tom Dumoulin (l) en Chris Froome.

"Ik kijk er nu nog naar uit, maar misschien gaat dat morgen helemaal veranderen", stelt de nummer 2 van het algemeen klassement tegenover Telesport. "Het is wel een mythische beklimming. Voor mij is het 45 minuten zo hard rijden als ik kan. Verder krijg ik dan weinig mee."

De beklimming Zoncolan is zo'n tien kilometer lang en kent op het steilste stuk een stijgingspercentage van liefst 22 procent. De gemiddelde stijging ligt op bijna 12 procent. Dumoulin heeft een achterstand van 47 seconden op de roze truidrager Simon Yates. "Tot nu toe is hij te goed voor mij. Maar twee dagen geleden was ik al een stuk beter dan ervoor. Daar zat ik al redelijk dicht op zijn niveau. Maar ik weet het niet, we gaan het zien", aldus de Limburger.

Wout Poels hoopt bij Team Sky op progressie bij klassementstroef Chris Froome. De Brit moet echter al drie minuten en twintig seconden zien goed te maken op Yates. "Ik hoop dat we de ommekeer kunnen maken. Dat we weer tijd kunnen winnen in plaats van verliezen. Ik hoop dat Froome nog groeit in de koers."