Sport/Wielrennen
205874
Wielrennen

'Porte werd gevangen genomen, maar hij is de sterkste'

Froome schudt favorietenrol van zich af

Chris Froome

Chris Froome

Chris Froome won de Tour de France al drie keer, maar de Brit ziet zichzelf dit jaar niet als de grote favoriet. In de ogen van de kopman van Sky behoort die rol toe aan Richie Porte, die zondag de eindzege in het Critérium du Dauphiné verspeelde. 

Chris Froome

Chris Froome

“Ik denk dat Richie verreweg de sterkste was in deze wedstrijd. Hij en zijn ploeg zijn tactisch gevangen genomen, maar ik zeg nog steeds dat hij de favoriet is voor juli en dat hij op dit moment de sterkste renner in het peloton is", aldus Froome, die zelf vierde werd, tegenover Cyclingnews.

Jakob Fuglsang griste de gele trui dankzij een dappere aanval voor de neus van Porte weg. De Australiër werd zondag in de korte bergrit al vroeg onder vuur genomen door Froome. Daardoor moest hij in zijn eentje het gevecht aangaan. Uiteindelijk kwam de Tasmaniër tien seconden tekort voor de eindzege. 

"Ik ben zelf vaak in die situatie geweest", stelde Froome, doelend op de isolatie van Porte. "Dat is het gewicht van de gele trui dat op je schouders valt. Het voelt alsof de hele wereld tegen jou is. Dat is koers."

De Tour de France begint op 1 juli in het Duitse Düsseldorf, waar een 14 kilometer lange tijdrit op het programma staat. Froome was in 2013, 2015 en 2016 de beste. Porte werd vorig jaar vijfde, zijn beste eindklassering tot nu toe.