Nieuws/Sport
2059024210
Sport

Goud voor amazone Sanne Voets in dressuur bij Paralympische Spelen

Sanne Voets

Sanne Voets

Amazone Sanne Voets heeft bij de Paralympische Spelen in Tokio goud bemachtigd in de individuele dressuurtest. Ze kreeg na haar vlekkeloze optreden met haar paard Demantur RS2 van de jury een score van 76,585. Daarmee verwees Voets de Braziliaan Rodolpho Riskalla naar de tweede plek (74,659). De Belgische Manon Claeys pakte brons (72,853).

Sanne Voets

Sanne Voets

Voets haalde namens Oranje de vijfde gouden medaille binnen in Japan.

De 34-jarige Voets komt uit in grade IV; in grade I zitten de sporters met de zwaarste handicaps en in grade V de atleten met kleine beperkingen. De Rosmalense amazone is regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen in haar klasse.

„Ik ben echt superblij en ook supergelukkig met mijn paard”, sprak Voets na haar triomf met stralende ogen. „Hoe hij hier in die prachtige arena rondging, kan ik nog steeds niet geloven. We hebben samen op het juiste moment gepresteerd op de top van ons niveau. Het was echt een fantastische proef.”

Brons voor Hosmar

Dressuurruiter Frank Hosmar reed naar het brons met zijn paard Alphaville. Het goud was voor de Belgische Michèle George met Best of 8. De Britse Sophie Wells won het zilver met Don Cara.

Het is na de Spelen in Londen en Rio de Janeiro de zesde bronzen plak voor Hosmar bij de Paralympische Spelen.

Dressuurequipe verovert zilver op Paralympics

De Nederlandse dressuurequipe heeft op de Paralympics in Tokio de zilveren medaille gewonnen. Met een minimum verschil van 0,656 procent moest het drietal van bondscoach Joyce van Rooijen-Heutink de Britten voor laten gaan. De favoriete Amerikanen waren op ruime afstand goed voor brons. TeamNL bestond uit Rixt van der Horst, Sanne Voets en Frank Hosmar.

„Het was zo close. Het is nog nooit zo close geweest”, zei de bondscoach. „Frank, Rixt en Sanne hebben zo goed gereden. Het zijn ruiters met zulke koele koppen. Ik ben enorm blij. Vijf jaar geleden hadden we brons en nog nooit wonnen we zilver in de landenwedstrijd op de Paralympische Spelen.” Over drie jaar goud in Parijs? „Als het aan mij ligt wel. Dat moet mogelijk zijn.”