Nieuws/Sport
205909
Sport

Nederlandse turner schrijft geschiedenis

VIDEO - Zonderland vliegt als nooit tevoren

caption

caption

Epke Zonderland heeft voor een unicum gezorgd. Als eerste turner ter wereld volbracht hij vijf vluchtelementen achter elkaar. Dat deed de 31-jarige Fries tijdens een training in de naar hem vernoemde hal in Heerenveen. 

caption

caption

In 2012 deed Zonderland de wereld versteld staan door als eerste turner ooit in een wedstrijd drie vluchtelementen achter elkaar uit te voeren op de rekstok: Cassina-Kovacs-Kolman. Het leverde hem Olympisch goud op. Vorig jaar in Rio werd de Nederlander zevende na een val. 

Inmiddels heeft Zonderland de lat - figuurlijk - hoger gelegd en zich toegelegd op vijf elementen op een rij. De Fries is alleen maar in het voordeel bij een dergelijke uitgebreide oefening aangezien het vliegen door de lucht een van zijn kwaliteiten is.

Tot voorheen mochten slechts vier vluchtelementen worden opgenomen in een sessie. Volgens de nieuwe puntencode zijn dat er vijf. Die regel is ook van kracht tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Zonderland, die zondag zijn rentree maakt bij de NK in Rotterdam, heeft zich echter nog niet uitgesproken over zijn sportieve toekomst richting Tokio.

Bekijk HIER de beelden.