Sport/Voetbal
2065018168
Voetbal

’Als ik zie hoe ze het af en toe tactisch hebben staan’

Van Dongen niet van de leg door 13-0

Merel van Dongen

Merel van Dongen

De historisch grote zege op het WK van de Amerikaanse voetbalsters op Thailand (13-0) heeft indruk gemaakt op Merel van Dongen. „Maar ik schrik er ook weer niet van”, zegt de voetbalster van Oranje, die zelf een aantal jaar in de Verenigde Staten speelde.

Merel van Dongen

Merel van Dongen

„Natuurlijk, ze nemen geen moment gas terug. Bij de dertiende goal juichten ze nog steeds alsof ze net de 1-0 hadden gemaakt. Dat is fantastisch om te zien. Zo is het mij ook geleerd toen ik daar speelde. Maar als ik zie hoe ze het af en toe tactisch hebben staan op het veld, dan denk ik: hé, een ’vlak’ middenveld met speelsters op één lijn? Dat doen wij al jaren niet meer. Ik ben onder de indruk van de VS hoor, maar we zullen het wel zien als we ze eventueel treffen.”

De Amerikaanse voetbalsters werden vier jaar geleden voor de derde keer wereldkampioen en zijn ook op het WK in Frankrijk de topfavoriet. Alle speelsters, onder wie ook de vedettes Carli Lloyd en Alex Morgan, voetballen in eigen land.

„Tot een leeftijd van 22 jaar spelen zo’n beetje alle Amerikaanse meisjes in universiteitsteams. Daar zijn er maar liefst zo’n 4000 van”, zegt Van Dongen, die zelf voor de universiteit van Alabama voetbalde. „Maar daarna houdt het voor bijna iedereen op. Er zijn maar acht of negen profteams in de Amerikaanse competitie. De paar spelers die worden uitgekozen, zijn dan ook echt héél goed. Want de clubs hebben niet een vijver om uit te vissen, maar een heel zwembad.”