Nieuws/Sport
2069335
Sport

Oliedomme diskwalificatie Van Rijsselberghe

Dorian van Rijsselberghe bij de jaarlijkse zeilregatta in Medemblik.

Dorian van Rijsselberghe bij de jaarlijkse zeilregatta in Medemblik.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is bij de jaarlijkse zeilregatta in Medemblik iets te gretig van start gegaan. De tweevoudig olympisch kampioen vergiste zich flink in het aanvangstijdstip van de eerste race op het kalme IJsselmeer.

Dorian van Rijsselberghe bij de jaarlijkse zeilregatta in Medemblik.

Dorian van Rijsselberghe bij de jaarlijkse zeilregatta in Medemblik.

Hij begon één minuut te vroeg aan de openingswedstrijd, waardoor een diskwalificatie onvermijdelijk was. Met de eerste en zesde plaats kwam de 29-jarige plankzeiler uit Texel sterk terug. Vooralsnog staat hij 25e in het klassement, maar als 'DVR' de eerste race als slechtste resultaat mag aftrekken (na vijf gevaren races) kan hij sterk gaan stijgen in de algemene rangschikking.

Kiran Badloe, die met Van Rijsselberghe in de slag gaat om het olympische ticket voor de Zomerspelen van Tokio 2020, neemt na de eerste dag de zevende plaats in. De 23-jarige windsurfer kwam twee keer als derde en een keer als vijfde over de finish. De Israëliër Yoav Cohen leidt dankzij twee overwinningen en een derde plek.

Bij de vrouwen werd olympiër Lilian de Geus na een protest van een andere windsurfster in de tweede race teruggezet naar de 48e plaats. De nummer vier van Rio 2016 won de eerste race en eindigde in de derde als tweede. Evenals Van Rijsselberghe kan De Geus door middel van het schrapresultaat flink gaan klimmen.

Bij de Laser Radial besloot Marit Bouwmeester na lang wachten op wind niet meer van start te gaan. De olympisch kampioene gebruikte de lange aanloop naar de eerste race nog wel voor een goede training. Op woensdag bekijkt de drievoudig wereldkampioene uit Friesland de situatie ter plekke opnieuw. Maxime Jonker, achter Bouwmeester tweede bij het recente EK, leidt voorlopig dankzij twee gewonnen races.

In de 49erFX gaat het olympische duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz aan de leiding na twee overwinningen en een derde plaats.