Sport/Tennis
2069414374
Tennis

Novak Djokovic na evenaren grandslam-record: ’Betekent dat Rafael Nadal, Roger Federer en ik niet gaan stoppen’

Novak Djokovic kust de Wimbledon-trofee na zijn zesde eindzege.

Novak Djokovic kust de Wimbledon-trofee na zijn zesde eindzege.

LONDEN - Novak Djokovic denkt dat de strijd tussen zichzelf en Rafael Nadal en Roger Federer nog wel een vervolg krijgt. Dat zei de nummer 1 van de wereld op Wimbledon na het veroveren van zijn twintigste grandslamtitel.

Novak Djokovic kust de Wimbledon-trofee na zijn zesde eindzege.

Novak Djokovic kust de Wimbledon-trofee na zijn zesde eindzege.

„Wat dit betekent? Dat geen van ons zal stoppen”, zei de 34-jarige Djokovic tijdens de prijzenceremonie. De drie uithangborden van het mondiale tennis hebben alle drie nu twintig grandslamtoernooi gewonnen.

„Ik heb het vaker gezegd, maar zij zijn legendes in onze sport en de twee belangrijkste spelers die ik ooit heb getroffen. Zij zijn de reden dat ik zo ver ben gekomen en beter en sterker ben geworden. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik me op alle gebieden, bijvoorbeeld mentaal, continu heb moeten verbeteren”, aldus Djokovic.

Golden grandslam

„In de beginfase van mijn carrière verloor ik veel grote wedstrijden van ze. Maar eind 2010 is er iets veranderd en de afgelopen tien jaar is het een ongelooflijke reis geweest. En die eindigt hier niet.”

Djokovic gaat zich nu voorbereiden op de Olympische Spelen, waar hij zijn volgende vinkje hoopt te zetten in zijn jacht op de zogenoemde ’golden grand slam’, winst van alle grandslamtoernooien én olympisch goud. „Ik kan me indenken dat dat gaat gebeuren”, aldus Djokovic. „Ik verkeer in een geweldige vorm, speel goed en laat mijn beste tennis zien op de grand slams. Dat heeft ook mijn hoogste prioriteit. Laten we zo doorgaan.”

Federer

Djokovic versloeg zondag in de finale de Italiaan Matteo Berrettini in vier sets: 6-7 (4) 6-4 6-4 6-3. Hij was voor de zesde keer de sterkste op Wimbledon. De Australian Open won hij negen keer, Roland Garros twee keer en de US Open drie keer.

Kort na de finale feliciteerde Federer Djokovic met zijn mijlpaal. „Gefeliciteerd Novak met je 20e major. Ik ben trots om deel uit te maken van een bijzondere generatie tenniskampioenen. Een geweldige prestatie, knap gedaan”, schreef Federer op Twitter.

Federer, die zijn seizoen had ingericht om op Wimbledon op zijn best te zijn, werd in de kwartfinales uitgeschakeld door de Pool Hubert Hurkacz.

Djokovic twijfelt over deelname Olympische Spelen: het is 50-50

Djokovic twijfelt over deelname aan de Olympische Spelen, zo bekende hij na het veroveren van de titel op Wimbledon. De nummer 1 van de wereld zou in Tokio de topfavoriet voor de titel zijn.

„Ik moet erover nadenken. Zoals ik heb gezegd, het is mijn plan om naar de Spelen te gaan”, aldus Djokovic (34). „Maar op dit moment ben ik een beetje verdeeld door wat ik de afgelopen dagen heb gehoord. Het is 50-50.”

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat er geen toeschouwers aanwezig kunnen zijn bij de Spelen. Daarnaast gelden er tal van restricties voor de atleten. „Het nieuws over de toeschouwers was erg teleurstellend om te horen. Ik heb ook vernomen dat er een hoop beperkingen gelden in het olympisch dorp. Mogelijk kunnen we andere atleten niet in actie zien.”

Rafael Nadal en Dominic Thiem hebben zich reeds afgemeld voor de Spelen, net als Serena Williams bij de vrouwen.