Sport/Voetbal
2070446986
Voetbal

FC Twente Vrouwen geven titel extra glans met knappe comeback bij Ajax

De vrouwen van FC Twente flikken het! Na de 3-2 winst bij Ajax zijn ze kampioen van Nederland.

De vrouwen van FC Twente flikken het! Na de 3-2 winst bij Ajax zijn ze kampioen van Nederland.

AMSTERDAM - Het ging niet zonder slag of stoot, maar FC Twente heeft zich vrijdagavond voor het tweede seizoen op een rij tot kampioen van de Vrouwen Eredivisie gekroond. Op het afgeladen sportcomplex De Toekomst in Amsterdam werd na een moeizaam duel door twee treffers in de slotfase met 3-2 gewonnen van directe concurrent Ajax. Dat was vanwege het gigantische verschil in doelsaldo tussen beide rivaliserende teams ruim voldoende voor de tukkers, die hun achtste landstitel in de wacht sleepten.

De vrouwen van FC Twente flikken het! Na de 3-2 winst bij Ajax zijn ze kampioen van Nederland.

De vrouwen van FC Twente flikken het! Na de 3-2 winst bij Ajax zijn ze kampioen van Nederland.

De ploeg van trainer Robert de Pauw mocht op op bezoek bij de rivaal uit de hoofdstad met maar liefst 9-0 verliezen. Toch weigerden de vrouwen uit Enschede zich van tevoren rijk te rekenen. Misschien ook omdat eerder dit seizoen in het bekertoernooi in eigen huis met 1-5 werd verloren van Ajax.

Kamikaze-mentaliteit

De bijzondere uitgangspositie van beide clubs zorgde voor een surrealistisch begin. Beide teams stonden met een soort kamikaze-mentaliteit aan de aftrap. Vrijwel continu was sprake van een-op-een-situaties. Het resulteerde in meerdere grote kansen aan beide kanten. Na een klein half uur was het Ajax dat via Romée Leuchter, na een assist van collega-international Victoria Pelova, de ban wist te breken. Een klein groepje Amsterdamse fans begon te geloven in een stunt en scandeerde ’tien, tien, tien’.

Onder toeziend oog van bondscoach Mark Parsons werd de hoop van het Ajax-publiek na 35 minuten extra leven ingeblazen. Chasity Grant schoot na een mooi kapbeweging beheerst de 2-0 achter FC Twente-doelvrouw Daphne van Domselaar.

In het slot

Direct na rust spatte de Amsterdamse droom uiteen. Anna-Lena Stolze gooide het duel in het slot door binnen negentig seconden de 2-1 binnen te tikken. Door doelpunten van invallers Elena Dhont en Kim Everaerts werd alsnog een overwinning uit het vuur gesleept, waardoor de drankjes de speelsters van FC Twente vrijdagavond extra lekker zullen smaken.

Schrijf je in voor de Voetbal Update en blijf dagelijks op de hoogte van het laatste voetbalnieuws

Dankzij het binnenhalen van het kampioenschap kan De Pauw met opgeheven hoofd vertrekken uit Enschede. Opvallend genoeg kondigden beide partijen al tijdens de winter aan niet verder met elkaar te gaan. Tussen de spelersgroep en de coach was vanaf het begin af aan geen klik, wat de titel extra bijzonder maakt.

Luister de voetbalpodcast Kick-off hier, hieronder of via alle bekende podcast apps, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify: