Sport/Tennis
2070623648
Tennis

Ook Wimbledon overstag: voor het eerst een vrouwelijke arbiter bij de mannenfinale

Marija Cicak

Marija Cicak

LONDEN - Marija Cicak zal zondag als eerste vrouw ooit de mannenfinale op Wimbledon leiden. De All England Club, die Wimbledon al sinds 1877 organiseert, bevestigde zaterdag dat de Kroatische de eindstrijd tussen de Serviër Novak Djokovic en de Italiaan Matteo Berrettini in handen heeft.

Marija Cicak

Marija Cicak

De 43-jarige Cicak leidde in 2014 al de vrouwenfinale op Wimbledon tussen de Tsjechische Petra Kvitova en de Canadese Eugenie Bouchard. In 2017 was ze verantwoordelijk voor de dubbelfinale bij de vrouwen. Ze was scheidsrechter bij de laatste vijftien edities van Wimbledon en leidde ook duels op de Spelen van Athene (2004), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). In Rio was ze scheidsrechter bij de vrouwenfinale.

Wimbledon is het laatste van de vier grandslamtoernooien waarbij een vrouw een mannenfinale leidt. Op de US Open was de Griekse Eva Asderaki-Moore de eerste in 2015. Zij leidde de finale tussen Novak Djokovic en Roger Federer. De Française Sandra de Jenken was in 2007 al de arbiter tijdens de mannenfinales van zowel de Australian Open als Roland Garros. Tijdens de laatste Roland Garros, vorige maand, was haar landgenote Aurélie Tourte de scheidsrechter in de eindstrijd bij de mannen.

Bron: Het Nieuwsblad