Sport/Schaatsen
2071895046
Schaatsen

Antoinette de Jong wint NK allround

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

HEERENVEEN - Antoinette de Jong heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de Nederlandse titel allround veroverd.

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

De Friese schaatsster stelde in Heerenveen op de afsluitende 5000 meter haar eindzege veilig. De 24-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma reed met 6.58,38 de tweede tijd. Dat was ruim voldoende voor haar tweede triomf bij de NK allround na haar primeur in 2016.

Melissa Wijfje had in Thialf ook alle reden tot juichen. Zij verzekerde zich met de derde tijd op de 5000 meter (7.04,47) van de tweede plaats in het eindklassement. Daardoor mag Wijfje met Ireen Wüst, die in Heerenveen alleen op zaterdag meedeed aan de NK sprint, en De Jong deelnemen aan de WK allround eind februari in Hamar.

Tweede titel

De onttroonde titelhoudster Carlijn Achtereekte won de 5000 meter met een tijd van 6.56,46. Ze pakte daardoor brons in het eindklassement.

De Jong nam met haar tweede Nederlandse titel revanche voor haar grotendeels mislukte optreden bij de NK afstanden eind december in Heerenveen. Ze wist zich individueel niet te plaatsen voor de EK en WK afstanden. In tranen sprak De Jong amper een maand geleden haar grote twijfels uit over de tweede helft van het seizoen.

Tranen van geluk

„Ja, toen had ik een heel slecht gevoel”, gaf de Europees allroundkampioene van 2019 bij de NOS toe. „Nu huil ik tranen van blijdschap. Er is met deze Nederlandse titel een enorme ballast van mijn schouders gevallen. Mentaal ben ik weer sterk en in technisch opzicht rijd ik ook weer goed. Hier kan ik verder mee. Het is nu nog een kwestie van een optimale afstemming. Daar gaan we de komende tijd richting de WK allround nog aan werken.”

De Jong neemt eerst nog deel aan de wereldbeker in Calgary (7-8 februari) en gaat als reserve naar de WK afstanden in Salt Lake City (13-16 februari).