Nieuws/Sport
2077205907
Sport

Anky vanuit het zwaar getroffen Erp: ’Het is echt heel heftig hier’

Anky van Grunsven op archiefbeeld in Erp.

Anky van Grunsven op archiefbeeld in Erp.

Anky van Grunsven, olympische dressuurkampioene van 2000, 2004 en 2008, ligt eigenlijk niet écht wakker van het uitstel van de Olympische Spelen vanwege het coronavirus. Ze woont in het Brabantse dorp Erp, zwaar getroffen door het soms dodelijk virus.

Anky van Grunsven op archiefbeeld in Erp.

Anky van Grunsven op archiefbeeld in Erp.

„Het is echt heel heftig hier. Al twee weken zie ik niemand meer op straat. Dat is nu even belangrijker. We staan allemaal even ’on hold’, we staan stil. Ook de Olympische Spelen.”

Het ’olympische’ besluit is volgens één van de meest gelauwerde sporters uit de Nederlandse geschiedenis niet meer dan normaal. „Dit geeft rust voor de sportwereld. Nog langer wachten had tot paniek geleid. Dan waren te veel atleten gaan twijfelen of ze zich wel voldoende zouden kunnen voorbereiden en of het niet alsnog wordt afgelast.”

„Dit virus leidt tot angst bij veel mensen”, vervolgt Van Grunsven, met Bonfire winnaar in Sydney 2000, met Salinero in Athene 2004 en in Hongkong (waar het hippisch evenement van Peking werd gehouden) 2008. „We krijgen daarna te maken met grote economische gevolgen en ook weten we niet wanneer alles onder controle is. Dan moet je gewoon de knoop doorhakken en nu niet naar Tokio gaan.”

Geen makkelijke beslissing

Wel leeft Van Grunsven, ook als voorzitter van het hippische topevenement Dutch Masters (voorheen Indoor Brabant) mee met het Japans organisatiecomité. „Het is niet gemakkelijk om een dergelijke beslissing te nemen en het is moeilijk de gevolgen meteen te overzien. Er zijn hotels geboekt, vluchten geregeld, accommodaties vastgelegd, sponsors aangetrokken. De consequenties zijn enorm en al dit soort zaken zijn niet zo maar even een maand op te schuiven.”

Van Grunsven realiseert zich dat de ene atleet misschien nu op zijn top is en de andere pas volgend jaar. „Voor een aantal sporters zal dit heel slecht uitkomen. In 2021 zijn ze misschien niet meer de favoriet die ze nu zijn. Ik begrijp dat zoiets moeilijk is, maar wat er nu speelt is voor de hele wereld moeilijk. Gewoon blijven oefenen, hopen dat dit snel voorbij gaat en dan uitkijken naar 2021. We stellen het even uit en gaan er volgend jaar naar toe. Dat is het. Maar natuurlijk is dit heel vervelend.”