Sport/Voetbal
2079142
Voetbal

Hoofdrol invalster met drie assists

Van de Sanden blinkt uit bij Lyon in CL-finale

Shanice van der Sanden blonk uit in de finale.

Shanice van der Sanden blonk uit in de finale.

Met een fraaie hoofdrol voor invalster Shanice van de Sanden heeft Olympique Lyon voor de derde keer op rij de titel in de Champions League veroverd. De Franse club versloeg in de finale in Kiev het Duitse VfL Wolfsburg met 4-1.

Shanice van der Sanden blonk uit in de finale.

Shanice van der Sanden blonk uit in de finale.

Alle doelpunten vielen pas in de verlenging.

Lyon kwam eerst nog op achterstand, maar daarna sloeg de titelhouder hard terug. Zowel bij 2-1, 3-1 als 4-1 kwam de assist van de excellerende Van de Sanden, die in haar eerste seizoen bij Lyon meteen de Europese hoofdprijs in het clubvoetbal voor vrouwen pakte. Eerder veroverde ze met Oranje de Europese titel. Van de Sanden won in eigen land als speelster van FC Utrecht, sc Heerenveen en FC Twente ook al diverse prijzen.

Rode kaart

Lyon kon in de reguliere speeltijd ondanks een overwicht en enkele goede kansen het verschil nog niet maken. Een ogenschijnlijk zuivere treffer van Eugénie Le Sommer werd een kwartier voor tijd niet toegekend, omdat volgens de arbitrage de bal niet volledig de doellijn had gepasseerd.

In de 93e minuut kwam Wolfsburg verrassend op voorsprong dankzij een treffer van Pernille Harder. Kort daarna moest de Duitse ploeg met tien speelsters verder door een tweede gele kaart voor Alexandra Popp. Daarna was Wolfsburg verloren, mede door de prima inbreng van de snelle en krachtige vleugelspits Van de Sanden, die in de 95e minuut was ingevallen. Amandine Henry, Le Sommer, Ada Hegerberg en Camille Abily kwamen snel achter elkaar tot scoren.

Topscorer

De Noorse aanvalster Hegerberg is de topscorer van de Champions League. Ze maakte dit seizoen vijftien doelpunten op het kampioenenbal.

In 2011 en 2012 was de Franse club ook al de beste in het belangrijkste Europese bekertoernooi. Wolfsburg veroverde de titel in 2013 en 2014.