Sport/Schaatsen
2079904
Schaatsen

Clafis-directeur: 'Jammer, maar ik kan schaatsers niet dwingen'

Jillert Anema

Jillert Anema

Bert Jonker betreurt dat trainer Jillert Anema met zijn schaatsers vertrekt bij Clafis.

Jillert Anema

Jillert Anema

"Het is heel jammer dat we er niet zijn uitgekomen, maar ik kan niemand dwingen", zegt de directeur van het ingenieursbedrijf. Telesport meldde vrijdagochtend dat Anema en zijn trainingsgroep, waaronder Jorrit Bergsma, Irene Schouten en Carien Kleibeuker, hebben gebroken met Clafis.

Lees ook: Bergsma & co breken met Clafis

Het contract van Bergsma, winnaar van het zilver op 10.000 meter van de laatste Spelen in Pyeongchang, loopt net als dat van sommige andere schaatsers nog een jaar door. "Maar ik ga niemand aan zijn contract houden", stelt Jonker. "Als ze niet willen, dan willen ze niet. Ik wilde gewoon naar een normale situatie waar sponsoren zich als werkgevers gedragen en schaatsers al werknemers. Dat wordt moeilijk als een coach als Anema op de stoel van de werkgever gaat zitten."

80.000 euro per jaar

"Je mag best van me weten dat een marathonrijder bij ons 35.000 euro kan verdienen. Die kost mij dan zo'n 80.000 euro per jaar als je zaken als trainingskampen en een auto plus brandstof en zo meetelt. En dan heb ik het nog niet over een contract van iemand als Bergsma. Die krijgt substantieel meer. Schaatsen is geen voetbal, dat vergeten mensen wel eens. Ik heb afgelopen jaar 885.000 euro in de schaatssport gestoken. Mensen vragen mij wel eens waarom. Maar het is net zo als met een meisje. Soms weet je ook niet waarom je verliefd bent geworden."