Nieuws/Sport
2080722490
Sport

Skeletonster Kimberley Bos wint wereldbeker én Europese titel

Kimberley Bos.

Kimberley Bos.

Sankt Moritz - Skeletonster Kimberley Bos heeft zich van zowel het eindklassement van de wereldbeker als de Europese titel verzekerd.

Kimberley Bos.

Kimberley Bos.

„Het is me net al een paar keer verteld dat het een historische prestatie is. Na de eerste zege ga ik er weer overheen en nu opnieuw. Waar ik blijer mee ben? Met de eindzege in de wereldbeker. Dat betekent dat ik het hele seizoen constant ben geweest. Maar die titel is ook heel mooi."

De 28-jarige Gelderse zette bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Sankt Moritz, die ook als EK dient, de tweede tijd neer in de eerste run. Alleen de Australische Jaclyn Narracott was iets sneller. Bos ging als negende naar beneden in de natuurijsbaan in Sankt Moritz. Ze zette met 1.08,89 een baanrecord neer. Haar grootste concurrente in de strijd om de wereldbeker, de Russin Elena Nikitina, gaf bijna negen tienden van een seconde toe op Bos. De Australische Narracott verraste door als een van de laatste starters de tijd van Bos te verbeteren (1.08,72).

Tijdens de tweede run einidgde Bos andermaal als tweede achter Narracott, die zes honderdste van een seconde eerder aan de meet kwam. Het verschil met de rest daarachter was enorm. Voor Bos was deze tweede plaats ruimschoots genoeg om de wereldbeker te winnen. Aangezien Narracott als Australische buiten beschouwing kan worden gelaten voor de Europese titel is ook die binnen voor de Nederlandse.

In het wereldbekerklassement heeft Bos met 1600 punten haar concurrenten overtuigend afgetroefd. De Oostenrijkse Janine Flock werd dankzij haar vierde plaats nog tweede met 1481 punten. De Russin Elena Nikitina, die Bos met een goed resultaat in Sankt Moritz nog van de eindzege in de wereldbeker had kunnen afhouden, finishte als elfde op 1.66 seconde van de winnares en werd derde in het klassement met 1458 punten.

Voor de Europese titel bleef Bos Flock en de Italiaanse Valentina Margaglio voor. Het is haar eerste internationale titel. Eerder eindigde ze op het EK twee keer als vijfde en vorig jaar als zesde.

Hoewel Bos bij de start ten opzichte van Nikitina en Margaglio nog wat tijd moest prijsgeven, maakte ze dat tijdens haar runs ruimschoots goed. "Ik maak het verschil op de baan. Het sturen gaat dit seizoen gewoon heel erg goed", zei ze. "Dat geeft ook heel veel vertrouwen voor de Spelen."

Voor de skeletonster is de eerstvolgende wedstrijd in februari op de olympische baan in Yanqing. Daar heeft ze in oktober bij het olympisch testevent voor het eerst kunnen trainen. "Ik ga daar hetzelfde doen als wat ik in de wereldbekerwedstrijden heb gedaan", kijkt Bos vooruit. "En dan zien we wel waar dat uiteindelijk goed voor is."