Sport/Wielrennen
2083942
Wielrennen

Dumoulin hekelt 'oude oma'

Tom Dumoulin: "Dat was achteraf misschien een verkeerde keuze."

Tom Dumoulin: "Dat was achteraf misschien een verkeerde keuze."

Na de off-day van Simon Yates in de Ronde van Italië reed Tom Dumoulin vrijdag virtueel een tijdje in de leiderstrui.

Tom Dumoulin: "Dat was achteraf misschien een verkeerde keuze."

Tom Dumoulin: "Dat was achteraf misschien een verkeerde keuze."

Op Chris Froome bleek echter geen maat te staan. De Brit ontsnapte in de zware bergrit 80 kilometer voor het einde en reed solo naar de finish. Dumoulin moest in de achtervolging en finishte uiteindelijk als vijfde, op 3.23 van de Brit.

Lees ook: - 'Dumoulin beging een fout' - Dumoulin hekelt 'oude oma' - Froome gevaarlijk snel in afdaling "Het was een verschrikkelijke dag, een knettergekke rit. Ik verwachtte dat Sky er voor zou gaan en dat deden ze. Ik had goede benen en deed alles goed, maar Froome was gewoon te sterk en ik had niet de benen om te volgen", aldus Dumoulin, die door het hoge tempo van de Sky-ploeg van Froome al snel zijn teamgenoten kwijtraakte en op zichzelf was aangewezen.

"Ik wist dat het mijn verantwoordelijkheid was om het werk te doen in de groep met achtervolgers. Iedereen reed voor zichzelf en dat snapte ik ook wel. Ik heb twee keer gewacht op Sebastian Reichenbach, omdat die nog wel wilde rijden. Dat was achteraf misschien een verkeerde keuze, want normaal rijd ik net zo hard naar beneden als Froome, maar die Reichenbach daalde als een oude oma. Daar moest ik elke keer opwachten. Dat had ik misschien niet moeten, maar dan had ik wel alles in mijn eentje moeten doen. Achteraf was dat misschien beter geweest."

Lees ook: - Froome vol verbazing na 'treble' - Yates zakt diep weg na inzinking - Ten Dam: 'Dit was een solo à la Merckx'

Dumoulin moet in de laatste twee dagen veertig seconden goed zien te maken op Froome. "We gaan het morgen en overmorgen zien. Dat zijn andere dagen dan vandaag. Ik weet niet of ik alsnog ga winnen. Als ik het wist, zou ik het vertellen. Op dat moment ben ik pessimistisch, maar we gaan het zien als ik morgen wakker word."