Nieuws/Sport
2085830
Sport

Historische superbikezege Michael van der Mark

Historische zege Van der Mark.

Historische zege Van der Mark.

Michael van der Mark heeft eindelijk zijn eerste overwinning in het wereldkampioenschap superbike (WSBK) behaald.

Historische zege Van der Mark.

Historische zege Van der Mark.

In de vorige race in het Italiaanse Imola had de 25-jarige Rotterdammer al de pace om te zegevieren, maar door eigen fout crashte hij met zijn Yamaha-machine op de Italiaan Melandri. Op het circuit van Donington reed Van der Mark echter vlekkeloos en deed zijn bijnaam 'Magic Michael' alle eer aan. 

Hij maakte historie door de eerste Nederlandse motorcoureur te worden die een race in het WK Superbike wist te winnen. Bovendien was het de eerste zege voor het Pata Yamaha Official World Superbike Team sinds de rentree in het WK in 2016. De thuisrace van Paul Denning's Crescent team dat Yamaha in het WK vertegenwoordigt, werd ook een succes dankzij Alex Lowes die achter zijn teamgenoot en het Kawasaki-tweetal Jonathan Rea en Tom Sykes als vierde werd afgevlagd.

Van der Mark startte naast Lowes vanaf de tweede rij, maar hij wist al vlot zijn teamgenoot te passeren. Daarna volgden van hem fraaie inhaalacties op regerend wereldkampioen Rea en pole-winnaar Sykes. De vreugde in het Yamaha-kamp was dan ook groot vanwege het succes maar vooral de opluchting dat eindelijk de eerste overwinning een feit was. Morgen moet Van der Mark als winnaar van race 1 vanaf de derde rij beginnen vanwege het reversed grid-systeem.

Voor het Nederlandse Red Bull Honda-team was er ook reden tot opgewektheid. Rijder Leon Camier die lange tijd uit de roulatie was door blessures, eindigde in de top tien als tiende.

Donington (GBr). WK Superbike. Race 1: 1. Van der Mark (Ned) Yamaha, 2. Rea (GBr) Kawasaki, 3. Sykes (GBr) Kawasaki, 4. Lowes (GBr) Yamaha, 5. Savadori (Ita) Aprilia, 6. Laverty (Ier) Aprilia, 7. Baz (Fra) BMW, 8. Davies (GBr) Ducati, 9. Haslam (GBr) Kawasaki, 10. Camier (GBr) Honda.

WK-stand: 1. Rea 229, 2. Davies 170, 3. Sykes 153, 4. Van der Mark 138, 5. Melandri (Ita) Ducati 131.