2086081
Wielrennen

Froome schaart zich met Giro-zege tussen de allergrootsten

Chris Froome in het roze.

Chris Froome in het roze.

Zonder ongelukken wint Chris Froome morgen zijn allereerste Giro d'Italia. Na de Tour en de Vuelta van vorig jaar zal de Brit voor de derde grote ronde op rij op het hoogste schavot staan. De laatste die dat presteerde was Bernard Hinault in 1983. 

Chris Froome in het roze.

Chris Froome in het roze.

Als de Brit ook nog de Tour wint en hij ongestraft blijft in de salbutamol-affaire evenaart hij het fameuze record van niemand minder dan Eddy Merckx.

De drie grote rondes in één jaar winnen; dat lukte Hinault 35 jaar geleden voor het laatst. In 1982 en 1983 kaapte de Fransman de eindzege weg in respectievelijk de Giro, Tour en Vuelta (die laatste werd toen nog in de lente gereden). Froome gaat dit dus evenaren, zij het in een andere volgorde.

Merckx

Merckx heeft met vier grote rondes nog altijd het record van achtereenvolgende eindzeges. Maar Froome gaat ook in de Tour nog voor zijn vijfde gele trui en kan dus dit jaar nog dat record evenaren. Al blijft de salbutamol-affaire als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangen. Daardoor dreigt hij nog altijd zijn Vuelta-zege van vorig jaar te verliezen.

In deze Giro is de Brit ook de eerste sinds Marco Pantani in 1998 die zowel de roze trui als de bergtrui mee naar huis pakt.