2086470
Autosport

Red Bull-adviseur Marko: 'Crash Verstappen totaal onnodig'

Archieffoto: Helmut Marko (r) in gesprek met Max Verstappen.

Archieffoto: Helmut Marko (r) in gesprek met Max Verstappen.

Max Verstappen mag komende week bij Red Bull-adviseur Helmut Marko tekst en uitleg komen geven over zijn soms nog onstuimige gedrag op het circuit. Mede daardoor crashte de Limburger zaterdag in de vrije training, zo stelt Marko.

Archieffoto: Helmut Marko (r) in gesprek met Max Verstappen.

Archieffoto: Helmut Marko (r) in gesprek met Max Verstappen.

"Max moet leren om niet altijd voluit te rijden", reageerde Marko tegenover BBC. "Dit seizoen is hij al bij enkele incidenten betrokken geweest, maar deze crash was echt totaal onnodig." De adviseur van Red Bull vindt vooral dat Verstappen meer geduld moet bewaren. "Hij wil continu laten zien hoe snel hij wel niet is, maar dat is helemaal niet altijd nodig. Het resultaat is heilig, dat is het enige dat op zondagmiddag na de finish telt."

Overigens ziet Marko niet direct een patroon en maakt zich dan ook geen grote zorgen over Verstappen. "Ik zou nog niet van een issue willen spreken. Het zijn op zichzelf staande incidenten. Maar het heeft wel allemaal te maken met het feit dat hij gewoon ongeduldig is."

Bekijk ook: Video: Verstappen crasht in Monaco

Verstappen stak zaterdagmiddag in Monaco al direct de hand in eigen boezem. "Ik moet naar mezelf kijken. Ik heb een fout gemaakt." De talentvolle coureur had in de derde vrije training de op dat moment snelste tijd genoteerd, maar koos er toch nog voor om voor een snel rondje te gaan. In die laatste poging parkeerde hij zijn bolide in de muur. "Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat we binnen hadden moeten blijven. We wilden zoveel mogelijk rondjes op snelheid rijden, om het zo een beetje op te bouwen voor de kwalificatie.” 

Max Verstappen stuurt zijn RB14 door de straten van Monaco.

Max Verstappen stuurt zijn RB14 door de straten van Monaco.

Ook Christian Horner was 'not amused'. "Hij moet hiervan leren en stoppen met het maken van zulke fouten”, zei de teambaas van Red Bull na de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco, waarin Verstappen dus niet kon meedoen. De Limburger start zondagmiddag vanaf de laatste plek, terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo pole position bemachtigde. "Ook Max zit in een bolide die deze Grand Prix kan winnen en daarom zal dit extra pijn doen, want zoveel kansen krijg je niet om te winnen in Monaco. Hij weet beter dan wie dan ook dat hij zulke fouten niet mag maken", sloot Horner af.

Lees ook: - Verstappen over crash: 'Dat is geen excuus' Red Bull-baas waarschuwt Verstappen Verstappen steekt hand in eigen boezem